RBU: Begler vilseleder om fusk med assistans

– Det är tråkigt att högsta chefen på Försäkringskassan sprider vilseledande siffror om assistansfusk.
Det säger RBU:s ordförande Maria Persdotter med anledning av Ann-Marie Beglers debattartikel idag.

Efter några veckor på jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan har Ann-Marie Begler nu beskrivit sina viktigaste uppgifter i en artikel på svd.se.

Och det handlar bland annat om att minska fusk och överutnyttjande inom personlig assistans.

Maria Persdotter, som leder Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, är kritisk till Ann-Marie Beglers beskrivning av verkligheten.

– Vi vill förstås att all personlig assistans går rätt till, men ser med oro på att Begler anammat siffror från den kritiserade Billum-utredningen från 2012. Bland annat skriver Begler att fusket motsvarar 2–3 miljarder kronor per år och att mörkertalet är stort. Inget av detta finns det belägg för, vilket Billum-utredningen fick ta emot mycket kritik för när den presenterades, säger Maria Persdotter.

Enligt RBU är fusk fortfarande mycket ovanligt.

– Fusk med försäkringar och stöd är kriminellt och ska självklart stävjas. Men de fall som avslöjats i Sverige kan räknas på ena handens fingrar, säger Maria Persdotter.

RBU efterlyser nu ”en konstruktiv diskussion om kvalitet och schyssta villkor i personlig assistans men hoppas att diskussionen ska kunna föras utan barlast bestående av lösa antaganden och direkta felaktigheter”.