”Realityserien bidrar till att avstigmatisera intellektuell funktionsnedsättning”

JAG:s realityserie ”Kära assistent” gjorde succé på sociala medier när den släpptes hösten 2018. Det positiva gensvaret ledde till en andra säsong nu under 2019.
Förutom att ge en äkta bild av hur livet med personlig assistans kan vara hoppades JAG öka antalet sökande till sina lediga tjänster. Och även det lyckades över förväntan. En kampanj kopplad till realityn nådde en miljon personer och gav 160 procent ökning av ansökningarna, berättar Kerstin Sellin, kommunikationsansvarig på JAG.
Varför gör ni en ny säsong av Kära assistent?
– Den första säsongen var mycket uppskattad. Deltagarna fick massor av hejarop och kärlek, både från våra egna led och helt okända personer. Vi tycker också att vi lyckades lyfta och synliggöra yrket personlig assistent, som nog ibland kan vara lite svårt att förstå sig på för utomstående. Även om det är mer än 70 000 personer som arbetar som personlig assistent i Sverige så kan de ju aldrig berätta något om sitt jobb för andra.
Vad betyder realityserien för JAG:s möjligheter att få uppmärksamhet och öka närvaron på internet?
– Eftersom ett av syftena är att höja statusen på assistentyrket är samarbetet med vår producent Sara otroligt betydelsefullt. Det är ju inte så att vi inte har filmat och lagt ut eget rörligt material förut, men det går inte att jämföra. Kära assistent är en professionell produktion och det tror jag behövs för att attrahera nya målgrupper.
– Vi är helt säkra på att jobbet som personlig assistent passar många fler än dem som vi nått hittills. Och den rekryteringskampanj som vi gjorde på sociala medier med utgångspunkt från första säsongen nådde en miljon personer och ledde till en ökning av ansökningarna till våra lediga tjänster med 160 procent!
Vilka vill ni ha som sökande, vilka drömmer ni om att kunna anställa som personliga assistenter?
– Att vara personlig assistent till någon av JAG:s medlemmar är ett kvalificerat yrke, men det betyder inte att de som söker behöver ha en viss utbildning eller erfarenhet. Våra nyanställda får en praktisk introduktion, genom att ”gå bredvid” en erfarenhet assistent under ett antal veckor. De får lära sig alla moment och framförallt lära känna sin uppdragsgivare. Sen kan uppdragsgivaren välja vilka övriga utbildningar som assistenten behöver för att klara sina arbetsuppgifter så att båda ska kunna känna sig trygga. Ibland kan det vara en särskild kompetens som du måste ha, ett exempel är att kunna simma, det är något som många av JAG:s uppdragsgivare efterfrågar hos sina assistenter.
– Vi har nyligen gjort en lista över ”10 saker som bra personliga assistent gör” som finns publicerad på jag.se
– Med den här andra säsongen hoppas vi kunna ge en fördjupad bild av yrkesrollen och även ha ett ännu starkare fokus på möjligheten att vara självbestämmande med personlig assistans. Vi återkommer ju alltid till att personlig assistans är en framgångssaga, särskild för personer med intellektuella funktionsnedsättningar och nedsatt kommunikationsförmåga, och det måste vi fortsätta berätta om.
Vad har serien betytt för JAG:s verksamhet i övrigt?
– Personlig assistent ligger faktiskt på tionde plats bland de vanligaste yrkena för kvinnor i Sverige. Och ändå är det lite av ett doldisarbete. Det finns många förutfattade meningar som ofta inte stämmer. Som att det skulle vara ett okvalificerat jobb som vem som helst kan få. Eller att det inte skulle kännas meningsfullt och utvecklande. Det hoppas jag att serien kan hjälpa till att vända. I våras frågade vi våra anställda hur de ser på sitt jobb och 98 procent av dem som svarade sa att de är stolta över att arbeta som personlig assistent. 91 procent svarade att de utvecklats som person genom jobbet.
Hur ser planerna ut framöver?
– Vi tycker ju att det är viktigt att visa att tack vare personlig assistans är livet värt att leva, även om man har stora funktionsnedsättningar. Det är viktigt både för att skapa en förståelse för kostnaderna för assistansen och för att ge hopp till den som drabbas av en svår sjukdom eller skada eller får ett barn med funktionsnedsättning. Det vill vi fortsätta göra!
En av deltagarna i säsong 2, Kenny Brandt, var aktiv i Almedalen i somras. Vilken betydelse har era aktiviteter i Almedalen?
– Mycket av Riksföreningen JAG:s arbete går ut på att stoppa IQ-diskrimineringen, eftersom den slår över hela linjen. Den som har en intellektuell funktionsnedsättning drabbas på så många, onödiga sätt. Ett exempel är att du har rätt till personlig assistans på arbetet om du har ett vanligt lönearbete, men inte om du har daglig verksamhet. Eller att personer i omgivningen utgår för att du inte har någon åsikt bara för att du inte pratar med vanligt tal. När du behöver gå till tandläkaren kanske din tand dras ut istället för att lagas. Det finns tyvärr tusentals exempel på det här.
– Jag tror att Kenny och de andra deltagarna i Kära assistent som delar med sig av sina drömmar och sitt vardagsliv bidrar till att avstigmatisera intellektuell funktionsnedsättning. Alla som tittar på Kära assistent ser att alla människor i grunden är rätt lika och har samma känslor och behov. Det är inte mer dramatiskt än så.
Fotnot. Kära assistent produceras av Contentverkstan på uppdrag av JAG. Producent är Sara Bengtsson. Contentverkstan är en del av FaktaPress AB som också är utgivare av Föräldrakraft och HejaOlika.
Fler artiklar om detta ämne

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.