Resan blev en stor upplevelse för Elina

Publicerat av
Sara Bengtsson
Dela

Åka karuseller, låtsasbilar eller gungor med rullstolen – och en hel park fylld med aktiviteter. I den unika temaparken i Texas är allt tillgängligt. Hit åkte tioåriga Elina tillsammans med åtta andra barn och ungdomar, när Min stora dag arrangerade en alldeles speciell resa till USA.

– Det tråkigaste på hela resan var att sova! berättar Elina Lundberg-Larsson.

Hon bor i Luleå och är yngst i gruppen som fick åka till Morgans Wonderland i San Antonio. Till vardags gillar hon att vara med kompisar och simma – det är favoritsporten.

Annons

– Jag vet inte vad som var bäst på resan. Allt var så bra. Jag träffade massa nya kompisar, var på olika restauranger och det var häftigt att man kunde göra allt med rullstolen på temaparken, säger Elina.

 

 

Min stora dag är en insamlingsstiftelse som arrangerar önskedagar eller speciella gruppaktiviteter för barn med svåra sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Nyligen arrangerade de resan till USA för att låta nio ungdomar få uppleva Morgans Wonderland.

– Min stora dags generalsekreterare Helene Benno hörde talas om parkens unika inriktning. Hon gjorde ett besök som gick rakt in i hjärtat och bestämde sig för att hit borde svenska barn med en tuff vardag också få komma, berättar Jim Hofverberg, kommunikationsansvarig på Min stora dag.

Annons

Ungdomarna valdes ut genom att sjukhus i hela Sverige fick nominera till stiftelsen. Alla unga fick resa med en förälder och Elinas mamma Linda är väldigt nöjd med resan.

– Vi hade fantastiskt roligt. Vi har rest tidigare med familjen, men det var härligt att få möjlighet att komma iväg ensam med Elina, säger Linda Larsson.

På temaparken roade sig Elina och hennes nya kompisar med att testa olika åkattraktioner och andra upplevelser.

Annons

– Man kunde köra en låtsasbil med rullstolen och jag åkte med en kompis. Han körde och det var både läskigt och roligt! Bilen körde på räls och när vi svängde kändes det som vi skulle åka av, skrattar Elina.

 

 

Att få besöka Morgans Wonderland var häftigt tycker både Elina och hennes mamma. Men de passade på att göra fler saker som bland annat en resa till Sea world.

– Det var häftigt att få uppleva USA på det här sättet. Jag upplevde det som att allt var så mycket mer anpassat. Det var aldrig några problem att komma på bussen eller in på restauranger och toaletterna var stora. Och för mig som förälder uppskattar jag att man fick träffa andra föräldrar och byta erfarenheter. Det ger så mycket, säger Linda.

Annons

Elina fick nya vänner från hela Sverige.

– Jag saknar kompisarna och hoppas att jag kan träffa några igen i framtiden. Sen saknar jag USA jättemycket också, jag skulle gärna flytta dit! säger Elina.

 

 

Familjen har tidigare rest en del, men inte så här långt bort. Nu har de blivit inspirerade till framtida resor.

Annons

– Vi har lärt oss att det ju faktiskt går. Ibland ser man bara hinder när man ska åka iväg, men den här resan har bevisat att det funkar jättebra, bara man planerar lite, säger mamma Linda.

Och Elina vet precis vad nästa drömresa är.

– Jag vill åka till Paris. Och se Eiffeltornet, säger hon.

Annons

 

 

Artikeln publicerades 2016-01-05

Publicerat av
Sara Bengtsson
Nyckelord: Intervjuerkollo