Rörelseglädje åt alla – hitta din parasport

KRÖNIKA. En del tränar för att må bra, andra tränar för att tävla. Lika viktigt är det att träna för att ha kul.

Doften av klor, vattenkaskaden vid första hoppet, lika delar peppande hejarop och sköna skratt. Det är parasport i vår familj.

Efter många år i simskola för att få vattenvana och simkunskaper, har dottern valt simning till sin träningsform och sport. Framtiden får utvisa om det är viktigt för henne att tävla, men att träna tillsammans med andra har definitivt stor betydelse.

Många har slutat träna under pandemin

Just nu är vi mitt i en pandemi som påverkar möjligheterna till träning. Undersökningar visar att all ungdomsidrott minskat under det senaste året och för personer med funktionsnedsättning över 25 år har den organiserade träningen nästan halverats.

Jag har all respekt för coronarestriktionerna och kan bara konstatera att det många gånger är svårt att kombinera restriktioner och idrott. Inom paraidrotten krävs ibland många ledare för att stötta deltagarna och då blir det snart något som liknar en mindre folksamling.

En del utövare inom paraidrotten tillhör även en riskgrupp som kan bli svårt sjuka i covid-19, och väljer därför att avstå från sin ordinarie träning. Man är helt enkelt rädd för att bli smittad och det är fullt förståeligt.

Stötta varandra till nystart

Nu välkomnar vi våren och vaccinet och förhoppningsvis kan vi snart träna tillsammans igen. Men tyvärr finns en risk att inte alla hittar tillbaka till sin träning.

Det där med goda vanor är knepigt – de tar ofta lång tid att skapa, men oväntat snabbt att släppa. Det här gäller alla, funktionsnedsättning eller ej, och nu måste vi hjälpas åt! Vi måste hjälpas åt att komma i gång igen. Och när vi ändå stöttar varandra till nystart, kanske vi kan locka med oss nya träningskompisar? Några som ännu inte upptäckt glädjen i att träna.

Hitta en sport som passar

Idrott är en härlig väg till bättre hälsa och gemenskap, men det gäller förstås att hitta sin träningsform.

En del ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning upplever att det är svårt att hitta en idrott funkar. Utbudet varierar mellan olika orter och det är inte alltid det egna intresset stämmer överens med de idrotter som finns tillgängliga i närområdet. Jag kanske inte är sugen på att spela fotboll, bara för att det finns ett parafotbollslag där jag bor.

Men hur ska jag hitta min idrott då? Eller hur ska jag som anhörig hitta en idrott som passar min närstående med funktionsnedsättning?

Föreningar och klubbar i hemkommunen

Börja med att prata med vänner och bekanta. Finns det en intressegrupp eller förening för personer med funktionsnedsättningar? Där kan du fråga vad andra gör på sin fritid. Har du tur, får du ett bra tips och hittar en träningskompis på samma gång.

Kommunens webbsida kan också vara en bra start. En del parasporter finns nämligen inom idrottens ordinarie klubbar och dessa går ofta att finna via publika listor hos kommunen.

Parasport Sverige organiserar olika parasporter

Ett annat sätt är att kolla om Parasport Sverige har någon verksamhet där du bor. Parasport Sverige är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 olika idrotter.

Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer intellektuella funktionsnedsättningar.

Många av Parasport Sveriges distrikt arrangerar ”prova-på-tillfällen” för olika idrotter, både för barn och för vuxna.
Parasport Sverige lanserade nyligen en webbplats som heter ParaMe. Där kan du söka efter olika parasporter och se vad som finns i ditt närområde. Än så länge är det här ingen heltäckande informationsbank och tanken är att den ska växa. Alla föreningar som inkluderar personer med funktionsnedsättning i sin verksamhet är välkomna att registrera sig.

Fakta om parasport

Slutligen vill jag ge ett boktips. I boken Fakta om parasport finns både allmän information om parasport och tips på en lång rad olika idrotter. Fakta om parasport är skriven på lättläst svenska och innehåller inspirerande bilder på olika paraidrottare ”in action”. Boken hittar du på bibliotek och i nätbokhandeln.

Och ja, det är undertecknad som är författare, både till boken och den här krönikan. Rörelseglädje åt alla!

Ann-Charlotte Ekensten
författare och förälder till en paraidrottare

Fler artiklar om detta ämne