Rum som främjar det friska

Inne på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg pågår en förvandling. Ett efter ett byter de kala rummen skepnad, för att förvandlas till rum där sjukdom och smärta glöms bort. Åtminstone för en stund.

Tomas Gedda är sjuksköterskan som tröttnade på landstinget och efter tio år inom läkemedelsindustrin istället blev insamlingsgeneral för barnsjukhusets stiftelse.

Tomas samlar in pengar från företag, föreningar, organisationer och privatpersoner som enbart går till att förhöja upplevelsen för barnen på sjukhuset. Ett av projekten kallas ”Läkande rum”, och innebär att man gör inomhusmiljön på sjukhuset mer trivsam.

– I landstingets budget finns endast pengar för underhåll av lokalerna. Men miljön är på sina ställen rent utsagt bedrövlig. Om vi kan underlätta sjukhusvistelsen lite grand och ta till vara på barnens egen energi, det friska hos barnet, kan vi hjälpa barnet att glömma bort att hon eller han är sjuk, åtminstone för en liten stund.

Eftersom mycket av tiden på sjukhus går åt till att vänta så hoppas Tomas Gedda på att en varm, trygg och inbjudande miljö kan få tiden att gå lite fortare.

– Jag gissar att 90 procent av tiden på sjukhus består av väntan. Det här är ett sätt att addera något positivt till upplevelsen av sjukhusbesöket.

Gensvaret på de läkande rummen har varit ”enormt” och många nya projekt ligger i startgroparna. Tomas får hela tiden nya förfrågningar från olika delar av barnsjukhuset och idag ska en arkitektfirma titta på nästa projekt, väntrummen till barnröntgen.

Tomas förhoppning är att även det nya barnsjukhuset som ska stå klart om några år kommer att präglas av samma grundidé; nämligen att locka fram det friska hos barnen. På näthinnan har Tomas en bild av när en pappa försökte släpa in sin ovilliga son igenom den nuvarande sjukhusentrén.

När pojken fick syn på Lisebergskaninen, som var på besök just denna dag, var det helt plötsligt pappan som inte hängde med när pojken sprang in i entrén.

– Ingen har bett om att få vara här, så därför ska vi ge barnen den bästa miljö de kan få. Man ska inte behöva släpa in sitt barn hit, men man får gärna släpa ut det. Kan vi addera den känslan till den avancerade vården som bedrivs här kommer hela upplevelsen av sjukhusbesöket bli mycket mer positiv för barnen.