Så blir träning kul – fyra funkisar visar vägen
Träna är kul. Det vet alla som har kommit igång. Men hur gör man för att hitta rätt bland alla träningsformer?
Lättläst bok inspirerar
Nya lättlästa boken ”Nu kör vi!” från LL-förlaget handlar om Linus som spelar innebandy, Josefine som simmar, Adam som kör elrullstol i terräng och Lena som dansar.
– De tränar olika mycket och på olika sätt, men en sak har de gemensamt: de mår bra av att träffa kompisar och träna tillsammans, säger Helene Lumholdt som skrivit boken.
HejaOlika har intervjuat Helen om varför boken är så viktig.
Unik träningsbok för bortglömd grupp
Varför behövs den här boken om träning?
– Jag tror att det kan vara viktigt med en bok som visar att träning kan se ut på så många olika sätt. Mig veterligt finns det inga andra träningsböcker av det här slaget som är skrivna speciellt för målgruppen.
– Boken är lättläst och vänder sig främst till dem med en intellektuell eller annan kognitiv funktionsnedsättning. Personerna i boken har alla fyra en lindrig utvecklingsstörning. En person i boken har också flera neuropsykiatriska diagnoser och Adam i boken har en grav fysisk funktionsnedsättning.
– Personerna i boken kan utgöra exempel och framstå som inspiratörer för läsaren att hitta en form och en nivå som passar just hen.
Svårt att vara ”nästan som” alla andra
Varför har just du skrivit boken?
– Under de år jag arbetade för habiliteringen inom dåvarande landstinget i Stockholm mötte jag många personer med lindrig utvecklingsstörning och andra kognitiva svårigheter.
– Jag har blivit mycket berörd av dessa personers ”nästantillvaro” alltså att de är nästan som andra men inte riktigt, de hänger nästan med i snacket, på lektionerna, på arbetsplatsen – men inte riktigt. Att vara så nära kan ibland vara svårare än att vara långt ifrån.
Fyra personer – fyra olika sätt att träna
Hur har du gjort för att hitta material till boken?
– Jag letade via idrottsföreningar och studieförbund och hörde mig för bland folk jag träffat genom jobbet med habiliteringens tidning Habilitering.nu (numer ersatt av Funktion i fokus). Jag försökte hitta en så jämn fördelning mellan ambitionsnivåer, kön, grad och typ av funktionsnedsättning som möjligt.
– De fyra som kom med i boken har jag träffat och intervjuat i hemmet och på träningen. Jag har kollat in i deras rum och mött deras anhöriga. Jag har sett på när Josefine fått till det perfekta startdyket, när Adam rullat över stock och sten i sin elrulle, sett Linus slå in en rökare i innebandymålet och sett Lena dansa tryckare med sin Janne. Sådant glömmer man inte.
– Fyra träningsformer är inte mycket! Jag tänkte att det var bra att ta träningsformer som de flesta väl känner till och samtidigt betona att det inte alltid är vilken träningsform man väljer som är avgörande utan att man hittar en nivå som passar ens egna möjligheter och ambitioner.
Vad är viktigaste praktiska nyttan med boken?
– Jag skulle gärna se att den lästes av alla som ännu inte kommit igång att röra på sig. Att den kunde få en plats på dagliga verksamheter och på gruppboenden Jag tror att den också kan fungera som källa för utveckling av verksamheter som vänder sig till personer med funktionsnedsättningar eller som önskar verka inkluderande.
Det skulle behövas många fler verksamheter som anpassas utifrån deltagarnas individuella förutsättningar.
Bilder som visar träningsglädjen
Vad tycker du själv om boken?
– Jag tycker mycket om boken och hoppas förstås att den ska bli läst och fungera som inspiration. Jag älskar bilderna som Riccardo Palombo har tagit och som jag tycker speglar glädjen de medverkande känner för sin träning. Och jag är så glad att jag fick chansen att träffa de här fyra fina personerna.
Hur tränar du själv?
– Före pandemin gick jag på Friskis & Svettis två – tre gånger i veckan. Jag gjorde det för att jag vet att jag mår bra av det men jag har aldrig tyckt att det var kul. Under pandemin har jag istället gått långa promenader och vandrat i skog och mark. Det ger inte samma flås men är mycket roligare och härligare tycker jag. Nu har jag precis börjat på en kurs i liggande balett. Det funkar som en enda lång stretching med lite inslag av klassisk balett.
7 träningstips från författaren
1. Tänk igenom vad du vill få ut av din träning. Vill du träna styrka, kondition eller smidighet individuellt eller i grupp, utomhus eller inomhus, vill du tävla, spela match eller bara träna?
2. Ta det lugnt, hetsa inte fram ett beslut.
3. Leta upp en verksamhet där du kan delta utifrån just dina förutsättningar.
4. Ta hjälp av din omgivning för att hitta fram till rätt träningsform, på rätt nivå
5. Tänk på att lite träning är mycket bättre än ingen träning.
6. Tänk på att en cykeltur också är träning, en skogspromenad och en danskväll på diskot också.
7. Om du inte hittar rätt på en gång, ge inte upp. Det finns tusentals olika träningsformer och jag kan lova att det finns en som passar dig också!