2 kommentarer

 1. Anna Barsk Holmbom: Det är inte välfärden, utan fusket inom välfärden tävlingen riktade sig mot. De miljarder av skattemedel som ska gå till vår välfärd, sjukpenning, föräldrapenning, lönebidrag, assistanssersättning ska ju gå till de medborgare som har rätt till det och behöver det. Inte till fuskarna. Vi läser ju ofta i tidningarna hjärtskärande nedskärningar i t ex assistansersättningen. Fusket stjäl ju pengar från just dessa. Nog borde vi vara överens om att vi inte har råd att lägga skattemedel på fuskare?
  Du har missförstått tävlingen och när du skriver att det var välfärden som utsågs till vinnare. Det var det inte. Det var fusket inom välfärden som röstades fram som årets värsta slöseri med skattemedel. Det var inte bara fusk inom assistansersättningen det handlade om, utan inom varje välfärdsområde. Det är pengar som skulle ha gått till den fina viktiga välfärd vi har i Sverige, till våra barn, ungdomar, familjer, vuxna som behöver det.
  ”Varje år anordnar Slöseriombudsmannen, SlösO, en omröstning om årets värsta slöseri med skattemedel, till vilken allmänheten bjuds in att rösta. Vinnaren för år 2020 är nu korad. Det blev fusk och slarv i välfärden, med god marginal till övriga tävlande”.

 2. Det är givetvis bedrövligt om än inte överraskande att Skattebetalarnas förening och #slöseriombudsmannen” ger sig på bland annat assistansen. Visst ska slöseri och fusk där det finns i välfärden men precis som Anna säger vill Skattebetalarnas förening sänka skatterna generellt och då blir välfärden generellt och personlig assistans i synnerhet en ”lämplig” måltavla efter allt som skrivits och fusk och kriminalitet kopplad till assistansen och andra lika viktiga delar av välfärden.

  När det gäller pengarullning med skattemedel. Staten spenderar årligen ca 50 miljarder kr på ROT, RUT och ränteavdrag. Enbart ränteavdragen kostar staten (brutto) betydligt mer än personlig assistans. År 2015 var summan ca 30 miljarder kr (https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag), det är ca 12 MILJARDER KR MER än det beräknade svinnet i välfärdssystemen. Att det fuskas friskt i ROT och RUT branschen är välkänt.

  Så varför nämner inte skattebetalarnas förening något om detta eller skattefusket? Det enkla svaret är att med största sannolikhet att dess medlemmar och de som deltog i den högst tveksamma omröstningen själva använder sig av alla dessa avdrag och tjänar stora summor på det. Tvivlar på att en anda person som deltog i omröstningen har en susning om levnadsvillkoren för personer med stora funktionsvariationer.

  Att sedan Expressen ger dem utrymme är för mig tyvärr lika givet som att dag följer efter natt. Expressens ledarredaktion med Anna Dahlberg i spetsen har i snart ett decennium gång på gång kritiserat assistansreformen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *