Försäkringskassans nya stöd: Hur mycket pengar blir det i plånboken?

Försäkringskassans ersättningar. Fotocollage: Linnea Bengtsson.

Försäkringskassans ersättningar för personer med funktionsnedsättningar får nya regler den 1 januari 2019. Fotocollage: Linnea Bengtsson.

GUIDE: Så funkar omvårdnadsbidraget och merkostnadsersättningen som införs i januari 2019

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Aktivera

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Tidvis

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Egen assisans

Den 1 januari 2019 inför Försäkringskassan de nya stöden omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, som ersätter dagens vårdbidrag och handikappersättning. Här är det viktigaste du behöver veta om de nya reglerna.

Det blir en lång period med övergångsregler. Det väntas ta fem år innan nya omvårdnadsbidraget helt ersätter vårdbidraget. För nya merkostnadsersättningen väntas en övergångsperiod på minst 20 år. De som idag har handikapp­ersättning kan dessutom välja, om de ska söka enligt gamla eller nya regler, ända fram till juli 2021.

 

Vad händer just nu?

Nu har Försäkringskassan bråda dagar med att skriva nya instruktioner för hur reglerna ska tolkas, utbilda personal, ta fram nya blanketter, processer och utbildningar. Det rekryteras även ny personal för att förstärka handläggningen.

– Vi anställer 90 personliga handläggare, berättar Ulrika Wahlberg, områdeschef på Försäkringskassans huvudkontor.

Frågan är om förstärkningen räcker. Redan idag är handläggningstiden över 100 dagar för vårdbidrag och handikappersättning – klart mer än målsättningen 90 dagar.
Enligt uppgifter från Försäkringskassans statistikavdelning sommaren 2018 tar handläggningen av vårdbidrag i genomsnitt 109 dagar och handikappersättning 102 dagar.

– Eftersom förmånerna är helt nya är det svårt att säga något om handläggningstiderna i förväg, säger Ulrika Wahlberg.

 

Vad kan man göra för att snabba upp handläggningen av den egna ansökan?

Det viktigaste är att ansökan är komplett ifylld och har alla underlag, till exempel läkarutlåtande, så att Försäkringskassan inte behöver begära kompletteringar.

Försäkringskassan gör dock alltid en egen utredning och kan även kontakta vården direkt för kompletteringar. Utredningen görs av en handläggare, sedan fattas beslutet av särskilt utsedd beslutsfattare.

 

Fortsättningen av guiden är endast öppen för Föräldrakrafts betalande prenumeranter, som också kan läsa den i Föräldrakraft nr 4, 2018 (ute i mitten av december 2018). Logga in med din pren-inloggning. Om du saknar pren-inloggning, mejla till pren@faktapress.se


ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Egen assisans

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Aktivera

ANNONS

Annons för Tidvis

ANNONS

Annons för LSS-skolan