”Så här räddar du dig om du möter ett CP på stan”

Publicerat av
Redaktionen
Dela

Under natten har GIL genomfört en ny aktion mot diskriminering i Göteborg. Haga och andra utvalda stadsdelar har märkts ut som ”CP-fria” zoner genom sprejmålning och överklistrade turistkartor.

– Vi vill förmedla känslan av hur vi upplever staden, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på assistanskooperativet GIL.

– För oss med begränsad rörlighet finns det flera stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt. Faktum är att ca 70 % av svenska innerstäder är otillgängliga för personer med funktionsnedsättningar och det stänger ute oss från en stor del av stadsrummet, säger Anders Westgerd.

Annons

Syftet är att få kommunen att göra staden mer tillgänglig, men även att få allmänheten att tänka mer kring tillgänglighetsfrågor i vardagen.

GIL har även släppt en ny animerad film som sprids via webben och sociala medier. Filmen handlar om hur man ”räddar sig” från att möta personer med funktionsnedsättningar.

– Filmen beskriver hur du snabbast tar dig till Haga om du möter ett CP. Staden älskar att skryta för turister om fina Haga, men Haga är en av Göteborgs största ”CP-fria zoner”, säger Anders Westberg.

Annons

 

Se filmen om hur du räddar dig ”Om CP:t kommer”:

Om CP:t kommer from GIL Personlig assistans on Vimeo.

 

 

Fler artiklar om detta ämne

Toppstylister hjälper GIL att avslöja fördomar
Anders Westgerd: Fashion don’ts kallas det när någon gjort en riktig stilmiss, men vi med funktionsnedsättning möter dålig stil på ALLA plan
”Får du verkligen dricka öl? Bäst vi kollar med din mamma”
Här är ölen som ska stoppa diskrimineringen av funkisar
”När som helst kan en fördomsfull medmänniska dyka upp”
Kooperativet GIL släpper brädspel som ska irritera - och öka solidariteten
”Ska du verkligen dricka den där ölen?”
Intervju ur Föräldrakraft nr 6, 2013.

Artikeln publicerades 2019-05-23

Publicerat av
Redaktionen