4 åtgärder mot fusk som inte förstör assistansen

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Debatten om fusk inom personlig assistans drog igång på nytt under januari. Nu kommenteras den av Mikael Klein, politisk chef på Funktionsrätt Sverige.
Han efterlyser åtgärder som slår direkt mot fusket. Samtidigt är han mycket kritisk till att fuskbekämpning hittills ofta lett till försämrad assistans och svårigheter för seriösa anordnare.

Kritisk till Försäkringskassan

I en intervju med Assistanskoll.se kritiserar Mikael Klein överdrifter från myndigheter och stora tidningar som Expressen om stora mörkertal för assistansfusk.

– Det är olyckligt att företrädare för Försäkringskassan fortfarande fastställer att det finns ett stort mörkertal av fusk, utan grund för påståendet, säger Mikael Klein.

Annons

4 direkta åtgärder

Mikael Klein ger konkreta exempel på hur han anser att assistansfusket kan bekämpas utan att förstöra för de som är i behov av assistans:

1. Skärpta krav för tillstånd att bedriva personlig assistans, till exempel vad gäller kunskap och erfarenhet.

2. Skarpare verktyg för IVO:s tillsyn, bland annat genom att dela uppgifter med andra myndigheter och tillgång till brottsregister.

Annons

3. Vidgad tillsyn som omfattar mottagarnas erfarenheter, och för att skapa en systematisk kvalitetssäkring. I kvalitetsmätningar kan ingå förekomst av kvalitetsplaner, fortbildning, arbetsmiljöindikatorer, omfattning av arbetsledning och självbestämmande för assistansanvändare.

4. Täpp till luckor i lagen som möjliggör organiserad brottslighet.

Rekordhöga återkrav

Debatten drogs igång när SVT sände en rad inslag om rekordhöga återkrav för misstänkt assistansfusk, vilket uppgick till 464 miljoner kronor år 2020. SVT lyfte fram fusk baserat på skenanställningar, assistans som inte utförs, utnyttjande av arbetskraft eller att personerna bakom bolaget inte anses lämpliga.

Annons

En del av SVT:s inslag baserades på den kritiserade rapporten Olle från Nationellt Underrättelsecentrum som publicerades i september 2020.

Mikael Klein. Foto: Linnea Bengtsson.

För mycket självbestämmande?

Mikael Klein menar att många opinionsbildare i grunden ogillar personlig assistans och ”att människor får bestämma för mycket själva”.

– Andra branscher med bevisat fusk och överutnyttjande inom välfärden inte debatteras med samma hårda fördömanden. Fantasivinster i vårdbolag eller riskkapital i skolverksamhet triggar inte alls samma reaktioner, trots att den ekonomiska omfattningen av det ”fusket” är betydligt större, säger Mikael Klein till Assistanskoll.se

Annons

Klicka här för att ladda ned Olle-rapporten från Nationellt Underrättelsecentrum

IVO:s senaste förslag till åtgärder mot oseriösa assistansanordnare

Mer om personlig assistans

Lär dig mer om personlig assistans i LSS-skolan 2021.

Annons

Missa inte vår specialguide med Sophie Karlsson, IfA, om hur man hittar rätt personlig assistans:
Hur vet jag om anordnaren är seriös?
Hur kan jag jämföra olika assistansföretag och andra anordnare?
Vilka krav bör jag ställa?

Artikeln publicerades 2021-01-20