Så löser de den akuta krisen inom assistans

Anna Barsk Holmbom: De nya åtgärderna från regeringen och Försäkringskassan innebär en delseger - men kriget är inte vunnet.
Åsa Regnér på tisdagens presskonferens. Foto: Linnea Bengtsson.
Åsa Regnér på tisdagens presskonferens. Foto: Linnea Bengtsson.
Annons (artikeln fortsätter nedanför)
Annons för Humana
2017-11-15

I går hände det! Plötsligt, utan någon förvarning, påannonseras en presskonferens från Socialdepartementet där Åsa Regnér skulle presentera åtgärder för den statliga assistansersättningen. Pulsen var i topp när vi bänkade framför datorer och TV-apparater skulle försöka ta in vad hon sa för något.

Vi hörde lagändring. Och ”frysning”. Och sen glimtade det förbi något på en av hennes powerpointer som hon inte talade om. Och sen var presskonferensen över. Sen, efter bara en liten stund, la Försäkringskassan ut ett eget pressmeddelande om hur de kommer att göra framöver.

Det som hände var följande.

Minister Regnér och/eller regeringen får inte tala om för Försäkringskassan vad de ska göra eller hur de ska tolka en lag. Då blir det ”ministerstyre” och det är förbjudet i vår grundlag.

Försäkringskassan å sin sida får inte göra saker som strider mot lagen, t ex låta bli att göra omprövningar eftersom det står inskrivet i lagen att de ska göras varannat år.

För att lösa den akuta situationen har därför regeringen gjort vad DE kan, dvs föreslagit en lagändring. Och Försäkringskassan har gjort vad DE kan, dvs de har informerat oss om att de kommer att ta det väldigt lugnt med de tvåårsomprövningar som skulle påverkas av de senaste årens domar, fram till dess att lagändringen träder i kraft. De följer lagen men gör omprioriteringar bland sina omprövningsärenden.

 

Foto.
På tisdagen lockade Åsa Regnér alla stora medier med konkreta nyheter om lagändringar för assistansersättningen. Foto: Linnea Bengtsson.

 

De här åtgärderna kommer att vara till oerhörd hjälp för alla som skulle ha drabbats av de senaste årens domar i en kommande omprövning - men är inte till hjälp för de flesta av de som redan förlorat assistansen. Kriget är inte vunnet, men en stor delseger är det naturligtvis.

Det kommande året blir lugnt för de flesta som är beviljade assistans, men blir svårare än tidigare för de som kommer att behöva söka assistans för första gången. Fram tills lagändringen träder i kraft under våren 2018 gäller alla fyra domar från Högsta förvaltningsdomstolen som har kommit sedan 2009, dvs:

* domen om att man måste behöva assistans med att föra maten till munnen för att det ska räknas som grundläggande behov,

* domen om att egenvård inte är ett grundläggande behov,

* domen om att ”femte behovet”, där det behövs en person med ingående kunskap om den assistansberättigade, bara kan användas av personer med psykisk funktionsnedsättning samt,

* domen om att assistans inte kan beviljas för transport (som av Försäkringskassan tolkades som att det inte heller kan ge assistans för väntetid eftersom väntan inte kan anses vara kvalificerat)

 

Foto.
Regeringens lagförslag innebär att tvåårsomprövningarna fryses tills den stora LSS-utredningen behandlats. Foto: Linnea Bengtsson. 

 

Åsa Regnér förklarade på presskonferensen att regeringen kommer att föreslå en lagändring där de provisoriskt fryser alla omprövningar fram till dess att LSS-utredningens förslag är behandlat.

Lagändringen föreslås före jul men sen tar det några månader innan den kan börja gälla eftersom den måste röstas igenom i riksdagen bland annat.

Lagändringen kommer också att innehålla ett återställande av rätten till assistans för jour under nattetid och för väntetid mellan aktiviteter under dagtid, dvs nummer fyra av domarna i uppräkningen ovan kommer INTE att gälla, eller i vart fall inte fullt ut. Exakt hur det här kommer att formuleras återstår att se.

Fram tills lagen ändras kommer alltså Försäkringskassan i de allra flesta fall inte att göra några omprövningar.

Man kan därför anta att i princip ingen kommer att få något negativt beslut fram tills utredningen är klar och behandlad. Vi får lugn och ro i MINST ett år framåt.

 

De som redan har fått ett negativt beslut som berodde på den SENASTE domen, dom 4 ovan om väntetid och beredskap eller väntetid mellan aktiviteter, kommer att kunna söka på nytt så snart lagändringen har beslutats. Eller innan, men ansökan kan inte få ett positivt besked innan lagändringen.

De som däremot har fått ett negativt beslut tidigare som kom sig av tidigare domar, nr 1-3 ovan, kommer inte att vara hjälpta av vare sig lagändringen om frysning eller återställandet av rätten till assistans under väntetid.

Den som gör en nyansökan gör troligen bäst i att vänta tills vårens lagändring träder ikraft. När det är klart kommer ”bara” dom 1-3 ovan att begränsa deras rätt till assistans.

För en grupp är det fortfarande oklart vad som händer: de som är under omprövning i just denna stund. Jag har kontaktat Försäkringskassan och frågat och återkommer så snart jag har fått svar.

 

Foto.
Lagändringen om det högre timbeloppet togs inte upp på presskonferensen men skymtade på Åsa Regnérs presentationsbilder. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Presskonferensen innehöll även en fråga som Åsa Regnér inte talade om men som går att läsa om på regeringens hemsida. Det handlar om de ca 10% som är beviljade förhöjd ersättning. Det har varit ett elände för dessa personer sedan efterskottsbetalningen infördes eftersom Försäkringskassan inte lät någon använda mer än max 12% mer per månad. Inte utslaget på hela perioden utan per månad.

Det har inneburit att under ”dyra” månader med mycket OB-tillägg fanns inga pengar för t ex utbildning. Och det har inte varit möjligt att spara pengar till något. Varje månad har fått bära sina egna kostnader.

Nu föreslår regeringen att de i vårens lagändring även ska justera detta. De kommer att föreslå att Försäkringskassan ska göra en slutlig avstämning efter utgången av den tidsperiod för vilken det högre beloppet har beviljats, dvs var sjätte månad. Den här lagändringen föreslås börja gälla den 1 juli 2018.

Ytterligare en lagändring föreslår regeringen och det handlar om kommunens informationsskyldighet. Om en person förlorar rätten till statlig assistansersättning ska kommunen vara skyldig att informera om övriga LSS-insatser. Även denna lagändring föreslås gälla från den 1 juli 2018.

 

Foto.
Förväntningarna var på topp inför Åsa Regnérs hastigt utskickade inbjudan till presskonferens på tisdagen. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Nu ska, som sagt, regeringen först och främst ta fram sitt lagförslag. Därefter ska riksdagen rösta igenom det och först därefter kan de nya reglerna börja gälla. Fram till dess får vi lita på att Försäkringskassan håller sitt löfte att inte göra några omprövningar som skulle innebära negativa beslut för den enskilde beroende på domarna som kommit de senaste åren.

Läs även

Till slut drar Åsa Regnér i nödbromsen

”Vi är fortfarande mycket kritiska till regeringens LSS-direktiv”

Nya domen granskas på assistans-konferens 21 november

Anna Barsk Holmbom

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Skriv in din kommentar här.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.

Beställ LSS-skolan 2017

Vinjett för LSS-skolan

Mest läst idag

Hetast på sajten just nu.

Barn drabbas hårdast av de nya, hårdare bedömningar av rätten till assistans som Försäkringskassan gör efter domarna...

- Socialstyrelsen bekräftar det som RBU har larmat om under lång tid. Kommunerna har inte kapacitet att möta...

Det var tänkt att de flesta som är beviljade assistans nu skulle ha en lugn period. Men för Jonathan, 11 år, och...

Fler ska få betalt på daglig verksamhet. Det vill Åsa Regnér, minister med ansvar för funktionshinderspolitiken. Hon...

Statliga utredaren Håkan Ceder föreslår att handikappersättningen och vårdbidraget slopas och ersätts med helt nya...

Brukar du tappa bort viktiga papper som läkartider, jobbscheman eller kurslistor? Med Evernote kan du fotografera...

Är problem med arbetsminnet ärftligt? Vad kan man göra för att träna upp arbetsminnet? Forskaren Torkel Klingberg...

Att få besked om att ens nyfödda barn har en hjärnskada leder ofta till att man som förälder hamnar i chock och kan...

Här bjuder Örebro habilitering på några smakprov. Övningarna presenteras här i kraftigt förenklad och förkortad...

Självklart ska personer med funktionsnedsättningar kunna konkurrera på lika villkor om jobben. Men många missar...

David Lega vill inrätta en ombudman för att stödja personer med funktionsnedsättningar och deras familjer i...

De nya arbetstidsreglerna inom personlig assistans har blivit en obehaglig överraskning för många. Brukare, anhöriga,...

Anklagelser haglade över regeringen på söndagens manifestation för assistans och LSS. Jan Björklund (L), Jonas...

PRESSMEDDELANDE. Under tisdagen avslöjades 2017 års vinnare i tävlingen Bästa LSS-kommun. Segern togs hem av...

Handikappersättning och vårdbidrag görs om i grunden. Förslag om detta kommer regeringen att lägga fram i en...

Självkänsla – vad är det?

Självkänsla innebär att du vet vem du är och tror på ditt eget...

Hur mycket får du i plånboken i år? 16 000 eller 108 000 kr i vårdbidrag - eller inget alls? Vi har räknat ut vad...

LSS-SKOLAN. Ledsagare och kontaktperson är två insatser enligt LSS som är avgörande för att personer med...

Regeringen vill ändra och förtydliga reglerna för bostadsanpassning från 1 juli 2018. En av de viktigaste nyheterna...

Stöd från omgivningen betyder mycket för den psykiska hälsan. Här delar Patrik Johansson med sig av sina...

Förändrad muskelspänning försvårar kroppens viljemässiga rörlighet och kan orsaka allvarliga problem med smärta och...

”Det viktigaste är att noga gå igenom sitt hjälpbehov. När en LSS-ansökan ska skrivas är det svårt att veta exakt...

Mobiler och surfplattor har kommit till hjälpmedelsvärlden för att stanna. Det senaste halvåret har antalet appar för...

Tidigare ärkebiskopen KG Hammar ställer sig på barrikaderna för LSS och personlig assistans. - Det känns som att vi...

Jag känner mig tom. Som ett skal som ser bra ut på utsidan, men innerst inne finns ingenting, bara ett mörker av oro...

När jag skrev min förra text, om vad som gäller nu för omprövningar och lagändringar, skrev jag att det fortfarande...

Lennart Jönsson har mött många människor som fått drömmen om ett jobb uppfylld. Och för att dessa personer ska bli...

Här fortsätter LSS-skolan. Den första lektionen handlade om de grundläggande principerna för lagen om stöd och service...

”Tidigare hade jag inte vågat sitta här utan Atlas.” Så inleder Britta Blomqvist sin berättelse om hur Atlas blev...

"Hon är tio veckor för tidigt född. Hon föddes utan immunförsvar", säger jag irriterat, för ja, jag går...

Har ditt barn svårt att få upp slem som samlas i luftvägarna? Här tipsar två experter om vad man kan göra för att...

Antalet friskolor som satsar på elever i behov av särskilt stöd har ökat, men de allra flesta ligger i...

950 fick avslag - Föräldrakrafts guide hjälper dig att få din ansökan beviljad.

Funktionsrätt Sveriges både vice ordföranden Pelle Kölhed och Ines Uusman hoppar av i protest mot Lars Ohly, uppger...

DEBATT. Jag har tidigare skrivit ett debattinlägg här på Föräldrakraft om att ”Uppdrag Granskning förstärker bilden...

Barn som vuxen - alla har vi mänskliga rättigheter. Vissa barn med omfattande funktionsnedsättning har rätt till...

I tisdags, den 21 november 2017, samlades finalisterna i spänd väntan på att juryn för ”Bästa LSS-kommun” skulle...

I januari avgörs framtiden för Lars Ohly som ordförande för Funktionsrätt Sverige. Det meddelar organisationen idag...

Nu ska regeringen ta fram sitt lagförslag. Därefter ska riksdagen rösta igenom det. Fram till dess får vi lita på...

GUIDE. Det har blivit allt svårare att få rätt i domstol vid tvister om stöd för personer med funktionsnedsättning....

En frihetskänsla utöver det vanliga. Det är omdömet för den nya armcykeln med elmotor som lanserades i Sverige...

En ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen begränsar möjligheten att få personlig assistans för stora grupper,...

”Du kan också välja att annonsera i den lokala pressen eller att skicka in en insändare för att få tag på föräldrar...

LSS ska göra det möjligt för alla att vara självständiga och delaktiga. Lagen slår fast att alla har lika värde och att...

Varje år beviljar Försäkringskassan cirka 2 700 ansökningar om bidrag till arbetshjälpmedel. Men det borde vara ännu...

Vattenskalle har under de senaste årtiondena mer än halverats i Västsverige. Mycket av detta beror på att antalet...

Här är tips på kollon som Föräldrakraft publicerade i Tema Kollo i nr 1, 2013.

Chanserna att lyckas i skolan förbättras snabbt. Skolor skulle kunna flerfaldiga övningarna i att läsa, skriva och...

Om HejaOlika

hejaolika.se utges av förlaget FaktaPress AB. För mer information om FaktaPress, besök webbsidan www.faktapress.se