”Sätt er in i hur det är innan ni snackar skit!”

Sedan Matilda Persson i måndags motiverade varför hon ville vinna en bloggtävling om två konsertbiljetter, har det rasslat in kommentarer på hennes inlägg.

– Många skriver bra saker, men det är också många som är elaka. Först tyckte jag att det var skrattretande. Men när det hade gått några timmar och det bara fortsatte, blev jag ledsen.

De flesta kommentarerna handlar om huruvida hon försöker få bloggerskan att tycka synd om henne för att hon sitter i rullstol, och på så sätt vinna biljetterna.
– Jag skrev att jag satt i rullstol och att jag ville vinna biljetterna och gå på konserten för att visa folk att ingenting är omöjligt.

Matilda säger att hon inte kommer bli mer försiktig att skriva om sin funktionsnedsättning, snarare tvärtom.

– Det verkar som att folk skriver saker på nätet som de aldrig skulle våga säga i verkligheten. Det är dumt att folk har fördomar, hade de varit insatta, kanske de inte snackat så mycket. Man ska inte skriva saker man inte vet något om.

Hon tyckte själv att rullstolar var ”något konstigt” innan hon själv drabbades av en nervsjukdom i 10-årsåldern. Sedan tre år tillbaka bloggar hon själv för att sprida kunskap och minska fördomar.

– Några av de som försvarar mig skriver att de som snackat skit borde hamna i rullstol själva. Det tycker inte jag, men de skulle bra gärna få prova någon vecka, så de får känna hur det känns.

 

”Acceptera aldrig kränkningar”  

– Det är starkt av Matilda att hon tar debatten, och visar att hon har rätt att vara den hon är. Det har betydelse för andra. Man ska aldrig behöva acceptera allvarliga kränkningar, bara för att de sker på nätet, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

Enligt statistik från 2011 har 36 procent av alla barn och unga haft en obehaglig upplevelse på nätet, till exempel blivit utsatta för nätmobbning.
– Om man utsätts för trakasserier på nätet ska man anmäla det till sidan där det sker, och gärna prata med en vuxen. Man kan även tala om det för sin lärare, skolan har en skyldighet att ta tag i det, om det påverkar skolsituationen.

Lars Arrhenius säger också att om det handlar om hot och förtal, är det ett brott och bör polisanmälas. Men alla vuxna har ett ansvar att engagera sig.
– Många föräldrar tycker att det är svårt att ge sig in i barnets aktiviteter på nätet. Men det är lika viktigt att engagera sig i barnets förehavanden där, som i andra aktiviteter. Ställ frågan ”Hur var det på nätet idag?” och var tydlig med att man ska visa respekt, även där. Det är grunden för vår tillvaro.

Han tycker att de som bloggar och är viktiga förebilder också har ett stort ansvar i att visa hur man beter sig mot andra. Men att förbjuda sitt barn att vara ute på nätet är inget Lars Arrhenius tror på.
– Det handlar om att vara närvarande som förälder.

FAKTA: Friends är en icke vinstdrivande organisation som verkar för att stoppa mobbning. Tips från Friends på http://friends.se/stoppa-natmobbning