Seende rullstol i produktion om fem år?

Daniel Innala Ahlmark, blivande doktorand och synskadad, fick världens blickar riktade mot sig när han i maj provkörde en ”seende” rullstol.
– Jag känner mig trygg när jag kör den, det är som att använda en blindkäpp, sa Daniel när han stötte på olika hinder längs vägen.
Rullstolen har en spak för styrning och en annan spak som virtuell ”blindkäpp” eller känselspröt. En lasersensor bygger upp en tredimensionell karta över omgivningen. Denna karta används för att den som är blind ska kunna ”se” hinder som öppna dörrar eller mötande människor och navigera förbi.
Nu var det inte Daniel själv som uppfunnit stolen utan Kalevi Hyyppä, professor vid Luleå tekniska universitet och hans forskarteam som bestod av Daniel, Håkan Fredriksson och Fredrik Broström.
– Det här kan bli ett viktigt hjälpmedel för synskadade som är rullstolburna. Många har redan hört av sig till mig och vill komma och provköra den, säger Kalevi Hyyppä.
Det finns mycket kvar när det gäller att utveckla lasersensorn och den haptiska roboten, betonar uppfinnarna.
Laserstrålen som sveper framför rullstolen träffar bara föremål som är på 1,5 meters höjd. Den har inte har kapacitet att se saker som är högre eller lägre än 1,5 meter.
Forskarna vill därför utveckla en 3D-kamera som kan göra en fullständig 3D-mätning. Då kan den seende rullstolen börja tillverkas och användas på riktigt. Om fem år skulle det vara möjligt, anser man. +