Simma med delfiner
Kajsa Mårtensson, mamma och personlig assistent till Linnéa 12 år, ser hellre möjligheter än begränsningar och räds inte att testa alternativa behandlingsmetoder för sin dotter. Magnet-madrasser, reiki healing och nu senast delfinterapi.
Inom habiliteringen är det för lång väntetid och för många i kö, det blir ingen kvalitet i behandlingen. Jag tycker att varje familj borde få en barn-
habiliteringspeng att själv hantera så att man kan välja den utövare som passar bäst, säger Kajsa Mårtensson.
Av en slump hittade hon 2006 information om en arbetsterapeut som har doktorerat i delfinterapi, vilket ledde fram till Curacau dolphin therapy center i Karibien.
Referenser fann hon hos en svensk familj vars goda erfarenheter av behandlingsmetoden sporrade henne att boka en tid och därefter söka fondmedel. Och nu har resan genomförts och Kajsa och Linnéa är hemma igen.
– Det har varit värt vartenda öre, Linnéa har slutat spotta, hon har lättare för kroppskontakt och är mer social, säger Kajsa.
Curacao dolphin therapy center har funnits i tio år. Här finns åtta specialister (sjukgymnaster, arbetsterapeuter, talpedagoger, psykologer och läkare), åtta assistenter, åtta delfintränare samt fyra delfiner.
Centret tar varje år emot omkring 400 barn och deras familjer. Alla barn över tre år och med någon eller några av diagnoserna autism, Aspergers syndrom, Downs syndrom, depression, posttraumatisk stress och utbrändhet är välkomna.
Metoden som används är Brucker biofeedback method och den hjälper patienterna att optimera och stärka sina kroppsrörelser och dagliga funktioner i
livet. Enligt centrets hemsida har forsk-
ning visat att interaktion med delfiner kan öka en persons uppmärksamhet upp till fyra gånger.
Dessutom, kan man läsa på webbsidan, har delfiner en unik förmåga att fästa sig vid människor och får dem att bli lugna:
”Delfinen accepterar villkorslöst människor med särskilda behov. Patienterna inser att delfinen, som är en imponerande varelse, inte heller kan tala eller gå, precis som de själva. Många uttrycker att ’delfinen är precis som jag’. Det gör att delfinen blir en igenkännlig terapipartner och att patienterna är villiga att jobba hårdare för den.”
– Delfiner uppfattar andra dimensioner än vad vi människor gör och det var fan-
tastiskt att se hur de väntade in Linnéa, tjattrade med henne och puttade på henne i träningen, berättar Kajsa.
– Djurterapi över lag är jättebra, men här var det en sådan stark enhet, ett helt team som var med och tränade kommunikation, uppmärksamhet och social interaktion. Och allt fokus var hela tiden på Linnéa!
Två timmar varje dag i två veckors tid tränade Linnéa med två specialister, en assistent och en delfin.
Hon fick bland annat bära en väst med tyngder för att bättre kunna känna sin egen kropp, bita på en vibrationsplatta, kommunicera med hjälp av bilder och med delfinen, samt hjälp att trycka på akupressurpunkter bakom öronen eller på hakan för att sänka stressnivån i kroppen.
– Linnéa var helt slut efter varje pass, men hon tyckte samtidigt att det var roligt. Från början var hon lite spänd men det släppte efter några dagar, vi filmade varje pass och tittade på det på kvällen och då skrattade hon alltid. Det var så oerhört mycket mer tips jag fick på centret jämfört med på habiliteringen, bland annat strategier som jag ska använda med Linnéa när vi rider. Man blir helt lyrisk av att träffa människor som inte ser några bekymmer.
Resan, menar Kajsa, var också en bra träning för Linnéa som har en utvecklingsstörning med autismspektrum.
– Hennes självförtroende växer när hon kan åka med på resor, det är så fantastiskt att se och det går jättebra! Vi hade med oss 58 energidrycker och åtta stora paket med blöjor. Men allt funkade bra, det gäller bara att vara ute i god tid när man bokar resan.
Förutom ridning tycker Linnéa om att åka skidor, hoppa studsmatta, cykla, åka motorcykel i sidovagn och bada i spapoolen i familjens bostad. Mamma Kajsa har alltid varit mån om att hitta alternativ om något inte fungerat.
– Exempelvis använde vi skenor och ortoser redan innan Linnéa var 14 månader, för att tidigt stärka upp musklerna. Sedan hade hon även en nedsatt gripfunktion så vi tejpade fast olika saker i hennes händer och till slut kunde hon gripa tag i dem.
Kajsa har länge varit intresserad av alternativ medicin, hon är exempelvis utbildad i reiki healing, ser till att familjen sover på magnetmadrasser och brukar beställa specialdrycker från USA som innehåller extra mycket antioxidanter samt en speciell ljus- och värmeolja från Australien. Allt för att skapa livskvalitet för Linnéa.
Om två år planerar de att åka tillbaka till Curacau, men först ska de spara ihop pengar.
– Bara du är fokuserad på målet så brukar det bli bra i slutänden! Jag önskar att alla fick uppleva detta, säger Kajsa.