Sitskate lockar allt fler
Vintern närmar sig med stormsteg. Idrotter på snö och is förbereder sig för att ta emot ungdomar som vill testa. Föräldrakraft har talat med några av eldsjälarna.
Isdans/sitskate
Några eldsjälar bildade nyligen Föreningen Aktivt Liv, en supportförening för människor som brinner för visionen att göra skridskoåkningen tillgänglig för alla.
Föreningens mål är att bygga upp depåer med iskälkar runt om i landet för att kunna användas av skolor, föreningar och habiliteringar med flera. Föreningen samarbetar med sponsorer vilket innebär att man utan kostnad har möjlighet att erhålla sitskate till ”de som delar föreningens vision”.
– Vi vet att skridskoåkning inte är tillgänglig för alla. Ett exempel på det är när skolan ordnar isdagar, då blir oftast ungdomar med funktionshinder hänvisade till andra aktiviteter medan kompisarna har kul på isen, skriver föreningen på dess hemsida.
Sitskate finns nu i 15 orter.
– Det handlar nu om att ta tag i utbildning av ledare och tränare. Vi har upplevt ett stort tryck på det här. 200-300 personer har testat under året, minst. Nu jobbar vi med att integrera verksamheten med skridskoskolor. Vi har koreografer som tittar på själva upplägget och vi diskuterar att införa trappsteg i utbildningar, säger Tom Jönsson.
– Dans på is är en gren, men det har visat sig att det finns intresse för speedskate också. Vi har kontakt med bandyklubbar och vi har inte låst oss på något sätt. Där det finns möjligheter att utveckla vår verksamhet, där kommer vi att finnas. Det är viktigt för oss att komma ut på bred front så att många får chans att testa, och det gäller för oss att nå även lärare ute på skolor, säger Tom Jönsson.
Vill du veta mer, ring Tom Jönsson, 0703-79 00 16, www.sitskate.se
Alpint/längdåkning/skidskytte
På Svenska handikappidrottsförbundets hemsida för alpin skidåkning möter besökaren frågan: Längtar du efter snön? Det stora flertalet svarar ”javisst”.
Snart behöver de inte vänta längre –skidåkarnas tid närmar sig med stormsteg. I Sverige kommer många i kontakt med de alpina sporterna via Föreningen Totalskidskolan. I föreningens anläggning i Åre erbjuds en mängd möjligheter att bo, hyra utrusning, gå kurser med mera.
Föreningens vision är att det inte ska vara dyrare för en person med funktionsnedsättning att åka skidor än för andra.
Vill du veta mer, gå in på www.totalskidskolan.se
I Östersund pågår ett EU-projekt, i samverkan med Norge, för att utveckla vinteridrotterna.
– I det här projektet finns det flera delprojekt. Vi ska ta reda på vilka barriärerna är för personer med funktionsnedsättning att börja med fysisk aktivitet. Projektet bedrivs från Mittuniversitetet i Östersund och NTNUI i Norge. Vi ska också titta på fritids- och idrottsutrustning för den här gruppen. Vad vill man egentligen ha? Skidingenjörer ska eventuellt ta fram prototyper. Därtill ska vi erbjuda de som vill att delta i aktiviteter som skidskytte, längdåkning, alpin skidåkning och kälkhockey, säger Fredrik Andersson, idrottskonsulent i Östersund.
– Vi försöker nu inspirera föreningar i länet att börja fundera på vad vi tillsammans kan göra.
Bredd- och elitläger har i flera år hållits i Bruksvallarna, och kommer sannolikt ordnas även i år. Det är även möjligt att det blir ett upptaktsläger i december, men i skrivande stund är inga detaljer klara.
Enskilda ungdomar med funktionsnedsättning från hela Sverige, som är intresserade av alpin skidåkning eller längdåkning, kan kontakta Fredrik Andersson för mer information.
Fredrik Andersson nås på 063-133080.
Även i Stockholmsområdet blir det i vinter, om vädret tillåter, alpin skidåkning.
– Vår verksamhet har legat nere några år, men i år har vi planer på att återuppta den, säger Peter Kohlström på Nacka HI.
– Snart kommer vi dra igång träningar, troligtvis i Hammarbybacken och i Sollentuna, och vi ska även hålla kurser i samband med ett läger i Idre i vinter, 27 december till 3 januari. Vi kommer att bli cirka 70 stycken, på dagarna åker vi sitski och ski-cart och på kvällarna grillar vi korv och har det trevligt, säger han.
Kan den som vill låna trustning?
– Vi har några kälkar här som man kan låna och det finns även där uppe i Idre. Vi har även ski-cart, för personer med grövre handikapp.
Vill du veta mer, kontakta Peter Kohlström på kansliet i Nacka HI, telefon 08-716 12 11.
Kälkhockey
För kommande vinter finns planer på att anordna prova på-dagar i november och eller december.
Vill du veta mer om hur möjligheterna ser ut att prova på kan du kontakta Jan Edbom, telefon 021-357045, 070-5874562.
Rullstolscurling på is
”Vi försöker få igång fler klubbar. SHIF har redan tagit ut curlinglaget med sikte på Paralympics, det kommer att tävla flitigt utomlands. Vi försöker bedriva både elit- och breddverksamhet. Och vi har en idé om att starta en serie för rullstolslag. I övrigt ligger det på klubbarna att bedriva propagandaverksamhet, utbilda ledare och tillhandahålla prova på-verksamhet, säger Håkan Sundström, generalsekreterare på Curlingförbundet.
Rullstolscurling får allt fler aktiva föreningar.
Vill du veta mer kan du ringa Håkan Sundström, på telefon 08-683 30 16.