Sjuk- och aktivitetsersättning kan knytas till löneutvecklingen

Kan det bli ett slut på ständigt ökande klyftor för personer som har sjuk- och aktivitetsersättning? Regeringen har äntligen tillsatt den utlovade utredningen om och hur sjuk- och aktivitetsersättningen kan knytas till löneutvecklingen.

Ardalan Shekarabi vill stärka tryggheten

– Vi ska ha en sjukförsäkring som går att lita på, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Syftet är att stärka ekonomin för personer som på grund av funktionsnedsättning inte kan ha lönearbete. Men utredningen handlar också om att få till stånd en smidig beräkning av ersättningarna.

LÄS MER: Så funkar aktivitetsersättning och sjukersättning

När reallönerna ökar så växer klyftorna

Idag höjs sjuk- och aktivitetsersättning i takt med inflationen. När lönerna ökar snabbare än inflationen – det vill säga: reallönerna ökar – halkar berörda personer efter i ekonomisk utveckling.

Utredningen handlar främst om att garantinivån – den lägsta nivån i sjuk- och aktivitetsersättningen – ska följa lönernas utveckling.

Men utredaren ska också titta på hur den inkomstrelaterade sjuk- och aktivitetsersättningen kan bli ”mer följsam” mot inkomstutvecklingen i samhället. Den inkomstrelaterade ersättningen bygger på personens tidigare inkomst, och är högre än garantinivån.

Garantinivån i sjukersättning och aktivitetsersättning är ett grundskydd för den som haft låga eller inga inkomster. Beloppet anges i prisbasbelopp, och följer därför prisutvecklingen. För personer med sjukersättning är garantinivån 2,78 prisbasbelopp från och med 30 års ålder. För lägre åldrar gäller andra nivåer.

LÄS ÄVEN: Generösare sjuk- och aktivitetsersättning försenas

Kan förverkligas tidigast 2024

Det kommer dock att dröja minst ett par år innan förändringar kan bli verklighet. Utredningen ska vara klar senast 1 december 2023. Läs mer om utredningen på regeringens webbplats.

LÄS ÄVEN: Så mycket höjs sjuk- och aktivitetsersättningen 2022
OCH: Följ kampen om sjuk- och aktivitetsersättning

En kommentar

  1. Oerhört cynisk att man lägger det just nu när reallöner har gått upp länge och inflationen nu ligger högre än reallönerna och lär göra så ett tag. DET är nog planlagt . OM vi inte kompenseras för tidigare realinkomst förlust eller under nuvarande inflation behåller det nuvarande systemet så lägger man detta förslag när slår som hårdast mot våra grupper . principen är riktig men att lägga det just nu !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.