Skolan där kunskap och rehabilitering är lika självklart

Rehablitering eller habilitering går hand i hand med pluggandet på Valjevikens folkhögskola. Foto: Roger Karlsson.
Rehablitering eller habilitering går hand i hand med pluggandet på Valjevikens folkhögskola. Foto: Roger Karlsson.
Annons (artikeln fortsätter nedanför)
Annons för Durewall

 

2016-03-03

Valjevikens utbildningar inom musik och hälsa respektive idrott och hälsa står i fokus när folkhögskolan presenterar sin verksamhet på mässorna Funka för livet och Hjultorget under våren.
- Vi kommer att berätta om vår folkhögskolas möjligheter att kombinera studier med rehabilitering, säger Eric Sandström.

Och extra fokus blir det alltså på ett par av folkhögskolans allmänna kurser.

Dels allmän kurs med musik/hälsa där man använder musiken som pedagogiskt verktyg för att lära in olika ämnen.

Dels allmän kurs med idrott/hälsa där Valjeviken samarbetar med olika parasportförbund för att ge utbildning i handikappidrott samtidigt som man kan komplettera sina kunskaper i allmänna ämnen.

- I år samarbetar vi med rullstolslandslaget i handboll, med Svenska Cykelförbundet kring projektet Paracykel, med Rekryteringsgruppen och deras idrottsläger samt med Funka för livet och Sports Camp.

 


 

Bild
Musik och idrott är viktiga delar av utbildningen på Valjevikens folkhögskola. Foton: Roger Karlsson och Eric Sandström.

 

För Valjeviken är att det viktigt att erbjuda en bra utbildning och väg till vuxenlivet för ungdomar som gått ut särgymnasiet eller riksgymnasiet, betonar Eric Sandström.

- För dem blir det en drastisk förändring när man träder in i vuxenlivet och upptäcker att man inte alls har tillgång till stöd från habilitering på samma sätt som under gymnasietiden. Samtidigt ska man planera för ett självständigt liv med egen lägenhet och allt annat det innebär.

- Då blir Valjeviken ett gott alternativet för komplettering av kunskaper i kombination med fysioterapi, arbetsterapi, en aktiv fritid och dygnet runt-assistans. Att kunna växa och förbereda ett självständigt liv med eget boende är viktiga delar för oss, säger Eric Sandström.

Andra verksamheter som man informerar om på mässorna är Valjevikens rehabilitering och diagnoskurser.

En nyhet för 2016 är diagnosöverskridande temakurser.

- Temakurserna handlar om Smärta, Hjärntrötthet/kognition, Fatique och Ur och skur, om träning i utomhusmiljö, säger Eric Sandström.

   

Redaktionen

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Skriv in din kommentar här.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.