Skolan som inspirerar eleverna till att läsa och skriva | HejaOlika

Skolan som inspirerar eleverna till att läsa och skriva

Kollaskolan.

Klasspedagogen och skolbibliotekarien Agnes Ivarsson vill inspirera Adam Blickfeldt och Malte Gärdehed och de andra särskoleeleverna särskoleeleverna med författarbesök. ”Att få träffa en författare på riktigt kan inspirera eleverna att läsa och skriva på ett helt nytt sätt. Det är ett mycket lustfyllt sätt att lära som kan ge en positiv spiral och bidra till en bättre självkänsla för våra elever.” Foto: Anna Pella.

Föräldrakraft följde med när särskolan fick besök av en författare. Reportage ur Föräldrakraft nr 4, 2018

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för USKA

Idag är det författarbesök för grundsärskoleeleverna på Kollaskolan i Kungsbacka. Författaren Ann-Charlotte Ekensten, som skrivit 34 böcker på lättläst svenska, är inbjuden för att inspirera eleverna att skriva egna berättelser. Föräldrakraft är på plats när en av klasserna slår sig ned i högstadiets bibliotek. Schh! Vi börjar strax!

”Idag är det torsdag. Klockan 9.00 Författarbesök, biblioteket högstadiet” står det på whiteboarden i Blåmusslans klassrum på Kollaskolan i Kungsbacka.

Eleverna Adam Blickfeldt, 12 och Malte Gärdehed, 10, ser fram emot besöket. De har redan läst några av de böcker som författaren Ann-Charlotte Ekensten skrivit.

I biblioteket på högstadiet är lamporna släckta. På whiteboarden syns en tankekarta med bilder på saker Ann-Charlotte tycker om. Hon inleder med att peka på bilderna, samtidigt som hon säger och tecknar att hon gillar att åka skidor, läsa och campa. Och att hon tycker mycket om choklad. ”Jag gillar också choklad!” säger en av eleverna och de pratar en stund om vilken sort som är godast. Ann-Charlotte fortsätter med att berätta att hon länge drömt om en hund, och att hon nu äntligen har skaffat en. En annan elev frågar vilken sorts hund det är och berättar sedan om sina hundar.

 

Kollaskolan.

 

När presentationen är klar visar Ann-Charlotte en bild på sina böcker, 34 stycken än så länge, på lättläst svenska. Klassen lyssnar uppmärksamt när hon berättar att det är hon själv som väljer vad hon ska skriva om. Hon förklarar skillnaden mellan skönlitterära böcker, där hon får hitta på vad hon vill, och faktaböcker, där hon behöver forska och ta reda på saker.

 

Fortsättningen av texten är endast öppen för Föräldrakrafts betalande prenumeranter, som också kan läsa den i Föräldrakraft nr 4, 2018 (ute i mitten av december 2018).


Logga in med din prenumerant-inloggning. Om du saknar inloggningsuppgifter, mejla till pren@faktapress.se


För info om prenumeration se https://hejaolika.se/prenumerera/

Publicerad:
2018-12-06

Av: Anna Pella

Nyckelord:
Ann-Charlotte Ekensten, läsa och skriva, skola, särskola


ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för LSS-skolan

Annons för Forum FUB
STÄNG ANNONSEN
Skip to content