Skolministern nobbar Särskolans rikskonferens och får konkurrens

Skolminister Jan Björklund bryter med traditionen och nobbar årets upplaga av Särskolans Rikskonferens.
Istället åker statssekreterare Bertil Östberg till konferensen i Visby 21-22 april 2009 och där får han konkurrens av oppositionens tilltänkta skolminister, Marie Granlund (s).

Ända sedan mitten av 80-talet har det varit tradition att skolministern talar vid Särskolans rikskonferens, som senaste lockade 750 deltagare från hela landet.

Jan Björklund förväntades gästa även årets konferens, men till arrangörernas besvikelse hoppade han av. Istället sänder regeringen statssekreterare Bertil Östberg. Till skillnad från skolministern får statssekreteraren dock inte tala oemotsagd på konferensen.

– Eftersom regeringen sänder statssekreteraren istället för skolministern har vi bestämt oss för att även låta oppositionen få möjlighet att medverka, säger Jan-Erik Eriksson, ansvarig för särskolekonferensen.

– Skolministrarna har tidigare fått stå oemotsagda, vilket har haft både plus och minus. Nu vill vi ge båda blocken möjlighet att formulera sig i en spännande slutdebatt, och till den vill vi även ha frågor från publiken, säger Jan-Erik Eriksson.

– Det ska bli spännande att höra vad som kommer att hända med särskolan vid ett eventuellt regeringsskifte. Den nuvarande regeringen kastade ju förra regeringens Carlbecksutredning i papperskorgen, så många undrar vad som skulle hände vid ett nytt skifte.

Greger Bååth, chef för Specialpedagogiska Skolmyndigheten, är ett av dragplåstren på konferensen och kommer att berätta vad den nya myndigheten betyder för särskolan.
{loadposition incontent}- Det blir spännande att höra vad Bååth har att säga, eftersom han har arbetat inom vårt område och vet vad som förväntas av honom. Här har vi också möjlighet att få vara med och påverka och tycka till, säger Jan-Erik Eriksson.

Musikens kraft för särskolans elever står i fokus för en föreläsning med underrubriken ”Hur kan musiken få våra elever att växa som genier?”.
Violinisten Michail Kazinik kommer att berätta hur musiken kan påverka barnens utveckling.
– Vi kan inte göra särskolan till ”grundskolan light” utan måste jobba med många fler sinnen och därför är musiken en viktig del. Idag har vi en halv musiklärare på kanske 300 elever medan vi egentligen sklle behöva en till varje klass, säger Jan-Erik Eriksson.

Största föreläsningen handlar om ledarskapsutveckling för särskolans medarbetare och talare är Jurij Lederman som arbetat med både storföretag och regering.
– Vi vill lyfta fram att särskolan kräver vädligt modiga, humanistiska och kreativa ledare. Vi måste hela tiden våga utveckla vårt ledarskap och inte fastna i kommunernas former som låser in möjligheterna att göra kloka saker för barn i behov av särskilt stöd, säger Jan-Erik Eriksson.

– Tyvärr försöker många kommuner stöpa rektorer i samma form som chefer för tekniska förvaltningar och det är till förfång för skolorna, som behöver ett visionärt och utvecklande ledarskap. Särskolorna behöver ett ledarskap som är fyllt av lust och som vågar ta strid för våra elever, säger Jan-Erik Eriksson.

Läs mer om vad som händer på Särskolans rikskonferens här
http://www.gotland.se/linje1/servlet/GetDoc?meta_id=5137