Som en övning i koncentration
Roligt, spännande och avslappnande. Så beskriver Linda Grundstedt, 18 år, sin första yogalektion. Här får vi följa med henne på ett pass i Vallentuna sporthall och höra mer om hennes upplevelser.
Det är en kylig kväll i mars och gångbanorna är täckta av is. På parkeringen syns mörkklädda figurer med stora hockeytrunkar på ryggen skynda mot entrén. Sporthallen rymmer både Vallentuna hockey och Korpen. Den senare håller till i en lokal till vänster om ishallen och består av en styrketräningsdel och en gruppträningssal.
Här har Ingrid Wikström startat en yogakurs för personer med funktionsnedsättningar och till kvällens pass kommer fem deltagare. En av killarna, Gustav, har med sig två assistenter som hjälper honom med rörelserna. Linda Grundstedt har med sig sin mamma Ulla.
– Linda har tidigare testat både innebandy, bowling och ridning, men inget av det har funkat så bra. Det ska bli kul att höra vad hon tycker om att träna yoga, säger Ulla Grundstedt.
Passet inleds i en sittande position och Ingrid Wikström, som inte bara är yogainstruktör utan även grundare av assistansbolaget Nära, berättar att övningarna är anpassade för att kunna fungera för alla, också för personer med lindrig utvecklingsstörning eller autism eller för dem som sitter i rullstol.
– Yogaformen kallas medicinsk yoga och används på ett antal sjukhus runt om i landet som ett komplement inom rehabilitering.
Hennes erfarenhet är att personer med funktionsnedsättning inte har så stora möjligheter att ta del av det som erbjuds i samhället.
– Detta trots att vi är så medvetna om vikten av anpassning och att skapa delaktighet, säger Ingrid Wikström.
Hösten 2012 startade hon därför prova på-grupper inom yoga i lokaler med god fysisk tillgänglighet.
– Jag vill anpassa yogan så att alla, oavsett funktionsnedsättning, har möjlighet att delta.
Sin yogautbildning har hon fått på Institutet för medicinsk yoga i Stockholm. Den medicinska grundutbildningen läste hon på Komvux.
Som en del i yogan använder sig Ingrid Wikström även av gongbad; ljudvibrationer som sägs göra gott för kroppen. En halvtimme in i passet ombeds alla att lägga sig ner på mattorna och blunda. Under tiden slår Ingrid försiktigt på en stor metallskiva vars vibrerande ljud fyller hela salen. Linda Grundstedt tycker att gonggongen är lite läskig.
– Det är nästan som spöken! säger Linda men tillägger att det också är avslappnande.
Ingrid Wikström inflikar att det är vanligt att man tycker att det är lite läskigt i början. Mamma Ulla säger att hon aldrig har sett Linda så lugn och så fokuserad.
– Yoga blir lite som en koncentrationsövning, det är jättebra, för annars är Linda så uppe i varv hela tiden. Sedan gjorde shantiklockorna, som Ingrid gick runt och slog på, att Linda vågade lägga sig ner.
Shantiklockor låter ungefär som de vackra klockspel i bambu som brukar hänga i trädgårdar på sommaren.
Yoga betyder ”att förena”, det vill säga att förena kropp, själ och sinne. Det handlar om att bli mer fokuserad och närvarande.
– att vara här och nu.
Väggarna i träningssalen är klädda med stora speglar, vilket är bra för kroppsuppfattningen och för att kunna se om man exempelvis håller armarna rätt.
– Jag kan slappna av i axlarna, det är skönt, säger Linda, som tycker att andningsövningarna också är bra.
Hon berättar i förbigående att hon är född hemma, i badrummet. Mamma Ulla skrattar.
– Ja, du hade så bråttom att du kom ut redan på andra värken, du!
Linda Grundstedt föddes med Catch 22, ett sällsynt syndrom som bland annat medför språkstörningar och inlärningssvårigheter. Dessutom var Linda tvungen att genomgå flera hjärtoperationer och hade under fem år en trakeostomi, ett så kallat strupsnitt för att underlätta andningen.
Familjen fick från början hjälp hemma av sjukhuspersonal och därefter av det då nystartade bolaget Nära. Ingrid Wikström berättar att Linda var det första barnet som de började jobba med.
– Linda banade vägen för våra kommande uppdrag. I dag har vi 156 heltidsanställda och 84 kunder.
Ulla arbetar som klinisk prövningsledare och uppskattar assistanshjälpen mycket. – Med assistans hemma så kan jag vara mer mamma än vårdare.
Yogapasset är hon också mycket positiv till.
– Jag som förälder får också ut mycket av att delta och att göra något ihop med Linda är kul.
Så har en timme gått och lysrören i taket tänds. Linda Grundstedt ler stort, det här vill hon göra om.
– Jag har en egen bästa kompis som heter Sebastian, honom ska jag tipsa så att han kan följa med nästa gång!
Linda tycker att ljudet från gonggongen är lite läskigt men samtidigt avslappnande. Mamma Ulla har aldrig tidigare sett Linda så lugn och så fokuserad som under yogapasset.