Spelhåla i Furuboda prisad av Arvsfonden

Sedan många år tillbaka erbjuder Furuboda smarta lösningar för att anpassa datorspel, tv-spel och musikinstrument så att alla kan vara med. Nu har man fått pris från Allmänna Arvsfonden för sitt projekt Spelhålan.
Vad vill barn och ungdomar göra tillsammans på sin fritid? Om de själva får välja vill de oftast ha tillgång till häftiga spel, bra datorer och rätt instrument för att till exempel skapa musik.

Men unga med funktionshinder tilldelas ofta tråkiga och barnsliga spel, ingenting som de jämngamla spontant skulle sätta sig och spela. Detta har Furuboda och logopeden Håkan Lars­son velat ändra på. Därför påbörjade man för flera år sen ett arbete med att hitta enkla lösningar och anpassade styrsätt till vanliga kommersiella datorspel som kan köpas i vanliga datorbutiker.

År 2002 fick man medel från Allmänna Arvsfonden för att ytterligare satsa på projektet och sprida informationen runtom i Sverige.
– Det handlar om enkla saker som gör att ungdomarna kan interagera med andra ungdomar. Tänk dig en 16-åring med en förvärvad hjärnskada, som bara får spela spel som går ut på att trycka på en knapp och få en groda att hoppa – han eller hon tröttnar. Och kompisarna och syskonen kan inte heller ta till sig något roligt med spelen, alltså blir det inte en social aktivitet. Med enkla anpassningar kan man spela tillsammans och ha roligt, utan att känna av funktionshindret, säger Håkan Larsson.

Furuboda har under det senaste året letat fram enkla lösningar på marknaden, men även tagit fram egna. Bland annat har man utvecklat joybox – en specialanpassad joystick, som går att styra med olika kroppsdelar. Man kan använda en knäkontakt eller en huvudkontakt för att styra, allt utifrån ens eget behov.
– Det gör även att ungdomarna omedvetet kan träna sin kropp när de spelar. Man kan ställa in kontakterna så att de måste röra på sig på speciella sätt för att till exempel kunna svänga. Vi hoppas nu att man ska få upp ögonen för spelets möjlighet inom skola och habilitering.

Inom projektet Spelhålan satte man upp tre ämnesområden som man ville arbeta med; spel som fritid, spel som träning och spel som samspel. Alla dessa tre har man kommit långt med.
– I familjer där syskon tidigare spelat spel tillsammans och den funktionshindrade ungdomen suttit bredvid och därigenom hamnat utanför den sociala gemenskapen, kan man nu se att alla spelar tillsammans. De kan spela samma spel och tycker att det är roligt. Det är häftigt att se hur familjerna fungerar bättre tillsammans, säger Håkan Larsson.

Nu har man dragit igång ett nordiskt samarbetsprojekt, där man utbyter idéer mellan länderna. Detta för att ännu mer utveckla möjligheterna. Pris­pengarna från Allmänna Arvs­fonden ska gå till att sprida information om projektet, däribland genom att förbättra hemsidan, så att den blir mer tillgänglig och spännande.
– Men vi har insett att testformuläret är onödigt avancerat. Det ska vi förbättra, säger Håkan Larsson.
Furuboda arbetar även med att utveckla bra system för anpassade musikinstrument och inspelningsmöjligheter. Mycket anpassningar finns för personer med begåvningshandikapp, men för rörelsehindrade ser utbudet skralare ut.
Man ska kunna använda sig av färdiginspelade ljud, som sedan går att komponera ihop hur man vill. Men möjligheten att använda huvudkontakter eller liknande finns även.

Mer information på www.furuboda.se  och www.spelhalan.com.