Sporten för dig som vill nå toppen

Om du är sugen på utmaningar och har en fysisk funktionsnedsättning kan segelflyg vara den perfekta sporten.
Det har den polske rullstolsburne piloten Adam Czeladzki visat genom att ta silvermedalj på EM och nu i vinter flyga 1000 km i Sydafrika.

– Utmaningarna är mentala snarare än fysiska, så därför är det möjligt för människor med funktionsnedsättning att tävla tillsammans med alla andra på internationell toppnivå, säger Peder Lindbom, ordförande för Segelflygarna i Uppsala.

Han hoppas nu på ett stort lyft även i Sverige för segelflygning för personer med funktionsnedsättningar.

På Hjultorget på Kistamässan i maj gör Uppsalaklubben det möjligt att prova på segelflygning, både med hjälp av en avancerad simulator och genom att provsitta den högteknologiska glascockpiten på ett fabriksnytt segelflygplan som är specialanpassat med handkontroll.

 

Peder Lindbom vill se fler segelflygare med funktionsnedsättning.
Peder Lindbom vill se fler segelflygare med funktionsnedsättning.

 

Segelflygarna i Uppsala gör denna storsatsning som en del av projektet ”Alla kan flyga”.

– Vår förening vill vara en del av en hållbar samhällsutveckling och arbetar aktivt med social och miljömässig hållbarhet. Att öppna våra dörrar för nya kategorier blivande piloter är ett steg i denna riktning, säger Peder Lindbom.

Segelflygning är intressant på många sätt – inte bara som en sport utan även för dess mycket avancerade och miljövänliga teknik.

– Det är en grön äventyrssport där sol och vind används som enda energikällor för att flyga fort och långt. Segelflygplan innehåller avancerad teknologi och ligger i framkanten av den tekniska flygutvecklingen, säger Peder.

I segelflygarnas mässmonter på Hjultorget kommer man att kunna titta närmare på klubbens nya ögonsten DuoDiscusen AKF.

– Det blir möjligt att få veta mer om sporten via en videofilm från i somras när vår klubb anordnade SM. Du kommer också kunna prova flygning via ett realistiskt segelflygsimulatorspel, berättar Peder Lindbom.

 

Så här ser cockpiten ut i segelflygplanet som visas på Hjultorget.
Så här ser cockpiten ut i segelflygplanet som visas på Hjultorget.

 

Under 2016 inför klubben dessutom en ny typ av medlemskap som ska vara extra lockande för personer med funktionsnedsättningar. Man kan bli medlem i klubben utan några krav på att ta eget pilotcertifikat.

– Prova om detta är nåt för dig, uppmanar Peder Lindbom. Skulle du fastna för vår sport så har vi en plan för hur du ska få luft under dina vingar!

Segelflygarna i Uppsala har en webbplats på http://www.uppsalasegelflyg.se