Stjärnor kan locka ditt barn till idrott

Paralympics är ett gyllene tillfälle att rekrytera ungdomar och barn till idrotten.

– En viktig målsättning för hela vår verksamhet är att få fram stjärnor som kan bli förebilder och locka andra att prova på, säger Hans Säfström, sportchef på Handikappidrottsförbundet.

 

Handikappidrottsförbundet går från klarhet till klarhet i en medveten strävan att lyfta fram sina elitidrottare, ge dem bästa möjliga förutsättningar att lyckas och tydliggöra prestationerna för omvärlden.

Kampanjen Lag Paralympics, med vilken förbundet lyfter fram några av sina medaljkandidater, stöds nu av tiotalet företag och jämfört med övriga nordiska länder hävdar sig Sverige väl i medaljligan på de senaste Paralympics.

 

Förbundet bygger en elitverksamhet i syfte att rekrytera.

– Visst skapar man förebilder också inom den vanliga idrotten, men nyttan av det är större hos oss. För varje individ vi får att prova på, och känna klubbgemenskap är så mycket vunnet. Vi ser att den som har en funktionsnedsättning ofta klarar sig bättre när han eller hon börjat idrotta, säger Hans Säfström.

Värdet av Paralympics, och den uppmärksamhet som spelen fått och kommer att få, är närmast ovärderligt för dem som vill rekrytera.

– Efter Aten såg vi en tillströmning till föreningar. Vi har sett att spelen har en viktig rekryteringseffekt.

För många av elitidrottarna är Peking det stora målet. De förbereder sig som andra idrottsmän och de ges allt bättre förutsättningar att utöva sin idrott.

– Jag ska inte sticka under stol med att vi sneglat på Sveriges olympiska kommitté. Vi har tillsatt förbundskaptener med bakgrund inom respektive idrott. Syftet är att utveckla elitidrotten inom handikappidrotten, säger Hans Säfström.

Förbundskaptenerna ges utbildning och viss ersättning för förlorad arbetsinkomst vid resor och tävlingar.

– Tidigare tog kaptener sin semester i anspråk för sådana här evenemang. Sedan hade de inga dagar kvar att ägna med familjen. Det var inte hållbart. Nu får de en någorlunda rimlig ersättning, även om det ännu består av ett stor mått av ideellt arbete, säger Hans Säfström.

Handikappidrottsförbundet kämpar också för att dess idrottare ska beskrivas som just idrottare, inte som glada amatörer som fått chansen att resa till Peking, Aten eller Sydney. Och uppmärksamheten är viktig av flera skäl. Med den kommer pengarna – och ungdomarna som vill prova på.

 

– Aten var första gången det var en riktigt bra sändning, med daglig rapportering och en logga i inledningen, som ett riktigt sportprogram. De viktiga händelserna togs också upp i vanliga sportnyhetssändningar, säger Hans Säfström, som räknar med att uppmärksamheten ska bli ännu större i Peking.

Samtidigt som förutsättningarna förbättras för elitidrottarna ökar pressen på dem.

– Vi får nu mer och mer medial uppmärksamhet, och vi vet att med tiden kommer vi även att utsättas för kritisk granskning. Man kommer inte att stryka oss medhårs längre, säger Hans Säfström.

Såväl ledare som aktiva är väl förberedda.

– Det här har vi medvetet jobbat med sedan Sydney. Inga ledare eller aktiva åker iväg utan en grundläggande medieutbildning, säger Hans Säfström.

 

Här kan Paralympics göra nytta Läs Seglaren Birgitta Jacobsson Niléns krönika

Handikappidrotter presenteras på Centralen nu på lördag

Paralympics officiella hemsida