Stöden blir allt billigare för Sverige – nu endast 5 procent av BNP

Stöden till personer med funktionsnedsättningar, sjuka och barnfamiljer fortsätter att bli allt billigare i förhållande till BNP, Sveriges totala ekonomi.

Förra året var kostnaderna nere på 5 procent av BNP – den lägsta nivån som finns med i Försäkringskassans rapport ”Socialförsäkringen i siffror 2018” som släpptes idag.

Där finns socialförsäkringens kostnader kartlagda från 1980 till och med 2017.

Runt år 1990 låg kostnaderna på nästan 10 procent av BNP. Sedan dess har kostnadsandelen fallit för att år 2017 landa på endast 5 procent av BNP.

Redan 2013 kunde vi rapportera att kostnaderna för socialförsäkringen var rekordlåga. De låg då på 5,6 procent av BNP vilket då uppgavs vara den lägsta nivån på 30 år.

Och sedan dess har kostnadsandelen fortsatt att sjunka stadigt.

Försäkringskassans rapport visar också att det skett stora besparingar på utgifter för sjukdom och funktionsnedsättning – det är där som kostnadsandelen framförallt har minskat.

Försäkringskassans diagram visar att det är utgifterna för sjukdom och funktionsnedsättning som minskat mest i förhållande till BNP.
Försäkringskassans diagram visar att det är utgifterna för sjukdom och funktionsnedsättning som minskat mest i förhållande till BNP.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Från Livets möjligheter 2022: Sex berättelser om vilket stöd som anhöriga behöver