”Stoppa minutjakten som urholkar stärkt rätt till assistans”

Under september har regeringen glatt funkisvärlden med löften om att genomföra förslagen i utredningen Stärkt rätt till assistans. En av de viktigaste frågorna fick dock inte vara med i utredningen: Minutjakten som ofta kraftigt sänker rätten till assistans.

Nu växer kraven på att minutjakten inom personlig assistans måste stoppas.

Grunden för felaktiga behovsbedömningar

”Minutjakten är själva grunden för de felaktiga bedömningarna. Om man inte kommer tillrätta med myndigheternas minutjakt riskerar förslagen i utredningen om stärkt rätt till assistans, trots goda intentioner, innebära liten eller ingen praktisk förändring”, skriver Vårdföretagarna idag på sin webb.

Endast ”aktiv” tid räknas

Minutjakten innebär att Försäkringskassan och kommuner bara beviljar assistans för ”aktiv” tid, vilket kan vara en bråkdel av den verkliga tiden som en assistans behöver vara med.

Exempelvis när en assistansanvändare duschar räknas bara den tid personen behöver aktiv hjälp.

”Om ett barn först får hjälp att klä av sig, men kan stå eller sitta själv i duschen, och därefter behöver hjälp med schamponering, torkning och påklädning, så räknas inte minuterna då barnet befinner sig i duschen men inte behöver hjälp att spola vatten på kroppen. En dusch som sammanlagt tar 20 minuter kan därmed ge ett uppmätt assistansbehov på mindre än halva tiden”, skriver Vårdföretagarna.

Förslagen i ”Stärkt rätt till assistans” räcker inte

På fredag avslutas remisstiden för utredningen Stärkt rätt till personlig assistans. Förslagen har hyllats, men Vårdföretagarna vill nu påminna om att förbättringarna kan bli ett slag i luften om inte behovsbedömningarna, med minutjakten, också förändras.

LÄS MER: Stärkt rätt till assistans genomförs 2023

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *