”Strategiskt tänkande gör idrotten mer synlig”
Stig Carlsson slutar som generalsekreterare för Svenska handikappidrottsförbundet efter nio år på posten. Föräldrakraft ställer åtta frågor till honom.
Om du tar tempen på handikappidrotts-Sverige av idag, vad avläser du på termometern?
– Ett förbund och en idrott i rörelse med en alltmer initierad kunskap om idrottens förträfflighet, både ur ett bredd- och elitperspektiv, som verktyg för en rikare, friskare och mer utvecklande livssituation, säger han och fortsätter:
– En idrott som blivit alltmer synlig via ett strategiskt tänkande och ett utvecklande arbete med ett stort antal samarbetspartners som på ett smakfullt sätt ”bjudit” oss på sin kompetens och sina möjligheter.
Som exempel på en sådan partner nämner han JKL.
– JKL besitter en enorm kompetens inom sitt område. Vi har samarbetsavtal där vi får dra nytta av deras kunskap. De har ställt upp som moderatorer, hjälpt oss med tips om hur vi ska nå ut med våra budskap. Skulle vi ha köpt det skulle det ha kostat miljontals kronor. Jysk, Folksam, ATG och Scandic – som nu även hänger med på Special Olympics-verksamheten – är andra exempel på sådana samarbeten. Det handlar om alla som är med i Lag Paralympics.
Om du tittar in i kristallkulan för samma handikappidrotts-Sverige, vad ser du?
– Attityden till funktionsnedsättning har ytterligare utvecklats i hela samhället. Det är en erfarenhet inte ett hinder att ha en funktionsnedsättning. Special Olympics-verksamheten är den absolut största idrottsverksamheten inom förbundet. Fler Specialidrottsförbund (SF) tar ansvar för helheten och startar idrottsverksamhet för funktionsnedsatta.
Största utmaningen under din tid som generalsekreterare?
– Att få vara med om stadgeförändringen som skapade ett förbund och gav förbundsstyrelse legitimitet att leda och styra förbundets utveckling är den absolut viktigaste förändringen. Att förändra vi och dom- tänkandet genom aktiva möten där dialog var honnörsordet och metoden och nyckeln till utveckling.
– Att idrotten i dag ser elitidrottare med funktionsnedsättning med samma ögon som övriga elitidrottare och att de bedöms, värderas och tilldelas motsvarande resursstöd.
Största utmaningen för den som du lämnar över till?
– Att fortsatt utveckla rörelsen, få den att växa, fler utövare, fler ledare, fler tävlingar och full acceptans lokalt/kommunalt, regionalt/landsting.
Ett roligt minne?
– Jag har nog inte bara ett roligt minne utan för mig handlar det om att se och uppleva glädjen när idrottare lyckas oavsett om det är en medalj i Paralympics, i Global Games, i World Summer Games eller om det är den egna prestationen som resulterat i ett längre hopp, i ett snabbare lopp eller glädjen att få styra sin el-hockeystol etc.
…och ett tråkigt?
– Personligen var jag mycket ledsen när Linnea Ranudd gick bort som ung lovande alpin stjärna i vårt landslag och när Jens Kask, hockeylegendar i landslaget, hastigt gick bort. Båda var viktiga förebilder för framtiden, en ung kommande stjärna och en rutinerad världsstjärna.
Vad gör du härnäst?
– Jag blir kanslichef för Sveriges Pensionärsförbund (SPF). Ett förbund med cirka 300 000 medlemmar organiserade i cirka 850 klubbar. Helt fritt från idrott blir inte det nya jobbet. SPF genomför Riksmästerskap i ett antal idrotter men min uppgift förutom att leda kansliet är givetvis att medverka i att genomföra de beslut och åtgärder som kongress och förbundsstyrelse fastställt och beslutat om.
Är det klart vem som tar över?
– Det lär bli klart i slutet av nästa vecka.