S och V tar strid för höjd habiliteringsersättning
– Det är bedrövligt att Solna inte söker statsbidraget till habiliteringsersättning. Det här gäller människor som lever på marginalen!
Elisabet Brolin är socialdemokrat och andre vice ordförande i Solnas omvårdnadsnämnd. Hon utlovar nu strid för höjd habiliteringsersättning i Solna.
Vi kontaktar henne får att få svar på varför Solna har missat att utnyttja flera miljoner i kostnadsfria statsbidrag till personer på daglig verksamhet enligt LSS.
Maktlös opposition
Trots att hon sitter i nämndens beredning känner hon sig maktlös i frågan.
– Jag ska inte svära, men jag vill gärna göra det. Att man inte vill förbättra habiliteringersättningen är ett uttryck för ”snåla Solna”.
LÄS MER. De viktigaste artiklarna om statsbidraget till habiliteringsättning, som infördes 2018:
- Socialstyrelsen släpper 2019 års skämslista över kommuner som struntar i hab-ersättningen (14 juli 2019)
- 32 kommuner nobbar gratispengar till hab-ersättning (25 november 2020)
- Solna gör helt om – ger bonus till alla på daglig verksamhet (10 december 2020)
- Vad gör din kommun med gratispengarna till hab-ersättning? (23 september 2023)
- Kommuner sumpade 26 miljoner till hab-ersättning (13 oktober 2023)
- Aneby lämnar skämslistan: Vi är väldigt glada (31 januari 2024)
Men statsbidraget till habiliteringsersättningen är ju gratis för kommunen?
– Den moderatledda majoritet är livrädd för att statsbidraget ska dras in. Då står man inför att sänka habiliteringsersättning eller att tillföra mer pengar.
Andra kommuner har löst detta genom att betala ut bonus, istället för att höja ersättningen.
– Okej, så kan man förstås göra. Jag ska ta upp detta på måndag när vi har möte i nämndens beredning. Då ska de styrande få ett helt batteri med frågor att svara på!
– Annars är Solna generellt jättebra på att söka alla statsbidrag som finns, så man blir fundersam över varför man valt bort just detta statsbidrag.
Ännu sämre i andra kommuner
Solna har sökt 10 procent av statsbidraget, men avstått resten, din kommentar?
– Jag har inget minne av att vi någonsin har fått information om detta. Det är jättemärkligt att man sökt men avstått 90 procent. Jag vill veta vad de 10 procenten har använts till. Det blir ju nästan ingenting utslaget per person.
– När vi har diskuterat den låga nivån på habiliteringsersättningen – sju kronor per timme – så har svaret varit att andra kommuner har ännu lägre ersättning.
Uppdatering 4 december 2020: Konstantin Löwe, politisk sekreterare för KD, har bett oss komplettera artikeln med uppgiften ”att Socialdemokraterna faktiskt var med och röstade för nuvarande nivå på 7 kr/timme, när beslutet fattades i Omvårdnadsnämnden den 15 maj 2018”.
Finns det ingen diskussion om statsbidraget i Solna?
– Nej, jag har inte hört något, och då har jag ändå besökt många dagliga verksamheter och LSS-boenden. Samtidigt vet jag att många har dålig ekonomi, jag har mött anhöriga som berättat om väldigt knaper ekonomi.
Vad händer 2021?
Efter tre år med missade statsbidrag, hur blir det nästa år?
– Det spelar ingen roll vad jag säger. Oddsen är dåliga. Även om jag har bra förslag som är gratis så lyssnar inte majoriteten. Det är bara nej på allt.
– Jag kan jobba mer för att skapa opinion för frågan, men det här är en grupp människor som inte har några starka, högljudda företrädare. Skolan har en stark föräldraopinion som med all rätt hörs och syns, men vilka är högljudda för den här gruppen?
Det är väl kommunens skyldighet att slå vakt om gruppen?
– Ja precis! Men i Solna är de styrande genomsnåla. De skryter med bästa företagsklimatet för 13:e året i rad, men det räcker inte, Solna har ett bredare uppdrag. Man är till för sina medborgare också, säger Elisabet Brolin.
Solna styrs av en allians bestående av M, KD, L, C och MP. Oppositionen utgörs av S och V.