Supertjocka numret ute nu!
En riktig rekordtidning kommer i dagarna, när Föräldrakraft nr 2, 2015 dimper ned i brevlådorna. En maffig utgåva på hela 116 sidor innehållande stor intervju med Linda Hammar och teman om Leva & Fungera, anhörigstöd och särskola.
LEDARE
”Vilken rekordtidning!” Ledaren knyter an till det stora mässtemat om Leva & Fungera i april, 2015.
KRÖNIKA
”Kanske kan vi låta världen få förändras utan att vi behöver förvänta oss att klara av att förstå allting” – Sören Olsson diskuterar normbildning då och nu och betonar vikten av att vara unik.
NYHETER
> Hård kritik mot försäkringskassans utspel om föräldraansvar.
> Försäkringskassan om ”normalt föräldraansvar”
> Nathea hyllar olikheter med färgglada strumpor
> Gruppbostäder klarar
> Inte krav på jämlika villkor
> Sju av åtta kommuner struntar i sportlov för alla
INTERVJUN
Förlovad och nybliven faster – Livet Leker för Linda Hammar! ”Det var som en helt ny värld öppnade sig första gången jag träffade Ilse”, säger Linda Hammar glatt när hon berättar om sin brorsdotter. Föräldrakraft har träffat henne, för ett personligt samtal om kärleken, livet efter tv-karusellen och hur det är att äntligen ha blivit faster.
TEMA: ANHÖRIGSTÖD
GUIDE: Så hanterar du stressen. Många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning lever med en mycket hög stressnivå, och särskilt drabbade är familjer med personlig assistans.
Tillsammans med assistanscoachen Marlene Eriksson bjuder Föräldrakraft på 12 frågor och svar om stressen och hur man förhålla sig till den med hjälp av mental träning.
Projekt: Personlig koordinator. Professorn som vill se mer ”Hands on” Ju smalare uppdrag de professionella har ju mer arbete blir det för familjerna. Med en personlig koordinator får familjen handgriplig hjälp på ett nytt sätt. Det visar den uppföljning som professor Anders Möller gjort av projektet.
Anhörigriksdagen: ”Det viktigaste är att du får en enorm energi som anhörig” – Pontus Oscarsson, ny tf ordförande för Anhörigas Riksförbund.
Fler rubriker:
> Habiliteringen som satsar på anhörigstöd
> ”Jag önskar att de funnits där från början”
> Ett fungerande föräldrastöd är möjligt
> Riksdagen som alltid står på anhörigas sida
TEMA: SÄRSKOLA
”Maskiner blir inte trötta och gör mänskliga misstag eller somnar under arbete. De värderar inte, är inte nyckfulla eller har förutfattade meningar om saker” Professorn Danica Kragic drömmer om en framtid där våra hjälpmedel till stor del utgörs av robotar.
Intresset för ny teknik är stort. Det märks inte minst i planeringen för Särskolans rikskonferens där det kommer att handla om internet, appar samt att ha robotar som assistenter i skolan.
Fler rubriker:
> Ministern: ”Skapa bättre nätverk mellan gymnasiet och näringsliv”
> Inga planer på att integrera särskolan
TEMA: PSYKISK HÄLSA
Appen som berättar hur ditt barn mår. ”Har du en riktigt god vän? Är du en bra kompis? Brukar du vara glad?” När några forskare undrade om eleverna i Rydsbergsskolans grundsärskoleklasser ville svara på frågor i en ny app fanns ingen tvekan. Nu hoppas alla inblandade att psykisk ohälsa hos elever i särskolan ska börja tas på allvar.
TEMA: BABY & BARN
De vill ge familjen en så bra start som möjligt. Reportern Anna Pella har besökt den nya neonatalen på BB Sophia i Stockholm, där målet är att alla familjer ska få en så bra start som möjligt. Att nyfödda barn bär på en funktionsnedsättning är ofta förknippat med en omvälvande livskris, och många familjer som vistats på neonatalavdelning minns det som den värsta perioden i livet.
MÄSSBILAGA: LEVA & FUNGERA
Föräldrakraft är nu officiell mässtidning på Sveriges största hjälpmedelsmässa Leva & Fungera i april 2015. Bilagan bjuder på 48 sidor med mängder av tips på föreläsningar och smarta prylar. I Föräldrakrafts monter får du även möjlighet att delta i en tipsrunda.
”Mässan där allt är utformat för mig” Läs om trettonåriga Herman som med hjälp av Zoomen, i en helt annan omfattning, kan följa med på cykelutflykter tillsammans med familj eller vänner. Den terränggående rullstolen hittade familjen på Leva & Fungera för två år sedan.
”Det roliga är att företagen som tar emot eleverna ofta börjar se saker ur ett nytt perspektiv” Angelica och Moa är några av de unga praktikanter som välkommnar på mässan. De går andra året på Riksgymnasiet för rörelsehindrade, som är en del av Angeredsgymnasiet i Göteborg. Nu är de peppade på det kommande praktiken!
Fler rubriker:
> ”Hög tid att inkludera personer med utländsk bakgrund”
> Belgaren som ska lära oss sitta bättre i rullstol
> Lyckad satsning på hundassisterad terapi
> Vill väcka lusten till att tala om tabun
> Lustfyllda appar – Få tips på nya appar som hjälper oss att klara av vardagssituationer som känslor och matlagning
> Tävla i bästa foto!
> Föräldrakrafts tipsrunda!
DEBATT
”Vi lovar ett vardagen ska bli enklare” Föräkringskassans chef för avdelningen Funktionsnedsättning Birgitta Målsäter har punktat upp sex löften som sammanfattar det förnyade arbetssättet.
Fler rubriker:
> Harald Strand: Ständigt ifrågasatta som företrädare
> Alla har rätt till en aktiv fritid
> Nätetik kan förebygga vår tds samhällstroll
KRÖNIKOR
> Herr dyslexi bor med oss
> Försäkringskassans förtydligande bygger på godtyckliga beslut
PLUS
Ett nytt avsnitt av Kalle och Hobbe, Kalendarium och ett 60-tal annonser hjälpmedel, assistans, skolor, kollo, utbildning och mycket annat.
Nästa utgåva, i maj, blir också välfylld. Hör av dig genast om du har tips till våra teman Kommunikaton & Kognition, Almedalen & Vägen till arbete samt Hitta rätt vård!