Tekniken ger Patrik frihet

För Patrik Haase, 40 år, skapar kognitiva hjälpmedel som Memoplanner och en tryckkänslig skärm en känsla av frihet och självständighet. Här berättar han hur arbetet som reporter på Svenska JAG-bladet och olika aktiviteter på fritiden underlättas av den senaste tekniken.

Yihaaa! var min första reaktion när jag fick beskedet att jag skulle få Memoplanner förskriven, säger Patrik Haase.

Tidigare har han använt pannpinne och tangentbord när han arbetat framför datorn. Men med touchskärmen kan han numera utföra alla kommandon själv istället för att ta hjälp av assistenten med att exempelvis flytta musmarkören. Till skillnad från en iPhoneskärm, kräver

Patriks touchskärm ingen värme utan det funkar att trycka med både ett finger och en penna.

– Det går även att trycka genom tyg om man så vill, tillägger Patriks personliga assistent Gabriel.

Vi träffas hemma hos Patrik på Södermalm i Stockholm där han har bott i elva år. I vardagsrummet har han inrett en särskild arbetshörna med omslutande draperier i dova färger. På väggarna bakom de två dataskärmarna hänger hyllplan som dignar av spel och filmer.

Gabriel säger skrattande när vi ska ta några foton med arbetshörnan i bakgrunden, att ”nu ser du ut som en riktig datanörd”.

Patrik ler. De flesta av hans fritidsintressen innefattar datoranvändning; han bloggar, mailar, facebookar, fotograferar, spelar spel, ser på film och svtplay, skriver dagbok, skypar och jobbar med hemsidan. Den sistnämnda innehåller bilder, information om Djurgården Hockey, artiklar som han har skrivit för JAG-bladet och musik. Patrik Haase spelar nämligen i ett rockband också.

– Det är lite bluesinspirerad musik som vi spelar.

Patrik har en cp-skada och behöver dubbelassistans dygnet runt. Sammanlagt har han 15 assistenter. Memoplannern hjälper honom att hålla reda på vem som jobbar under ett dygn och vad som händer under en hel månad. Han visar oss hur programmet fungerar.

Pannpinnen sitter fast med ett specialgjutet huvudband och Patrik behöver inte föra fram huvudet särskilt långt innan den nuddar touchskärmen.

– Han som tillverkat huvudbandet är för mig som Kenta i Hammarby, en hjälte!
Gabriel berättar att pannbanden inte längre produceras men som tur är har Patrik två stycken.

När man som Patrik arbetar så många timmar i sträck framför datorn är det viktigt att bandet runt huvudet inte klämmer eller halkar ner, det måste anpassas efter tid.

Kalenderfunktionen i Memoplannern består av bilder på assistenterna och Gabriel tipsar om att det är bra att varje porträtt har en avvikande färg, då är det lättare att snabbt urskilja vem som är vem. När en aktivitet är avklarad kryssas den över.

Touchskärmen är även praktisk i andra sammanhang, exempelvis i formgivningen av en skylt till jobbet.

– Jag fick en beställning från it-avdelningen att göra en skylt och här är resultatet.

Patrik klickar med pannpinnen på några ikoner och snart öppnas ett utkast av en skylt i rosa och vitt. Sedan öppnar han mailen och Gabriel läser upp ett kostnadsförslag som kommit från en av skyltleverantörerna. ”10 millimeter transparant akryl med frostad vinkel­vinyldekor, kostnad 3 000–4 000 kronor.” Patrik drar efter andan.

– My god, det blir inte billigt det här!

– Tur att det är JAG-företaget som betalar, säger Gabriel skrattande.

Diktafonfunktionen använder Patrik inte eftersom det är lättare att assistenterna hjälper till med att anteckna när det behövs. Däremot är kontaktfunktionen väldigt användbar liksom bildbanken och nedräkningsfunktionen.

Patrik brukar använda den när han lagar mat i ugnen, för att hålla reda på när maten är klar.

Något som Patrik saknar är att ha touchskärmen fäst på permobilen och att kunna styra elrullstolen via denna. Men en sådan produkt finns.

– Rolltalk kallas den, säger Patrik.

Och han hoppas kunna få den förskriven någon gång i framtiden. Både Patrik och Gabriel är fundersamma över varför hjälpmedel som egentligen har samma funktionalitet som produkter ute i vanliga butiker, måste vara så dyra.

– Man kan ju undra varför det är så dyrt och hur många som egentligen har råd med detta?

– Ja, och varifrån kommer prissättningen? Man skulle få tio iPads för samma pris som Patriks touchskärm.


Med touchskärmen kan Patrik numera utföra alla kommandon själv.

Härnäst på agendan står årsmötet med jobbet, på Clarion Hotell. I Memoplannern ska Patrik välja en lämplig bild från bildbanken. Och sin vana trogen har han många bollar i luften även den kvällen. Spelning med JAG-bandet och tangoföreställning.

– Och fest och sång!

Pannpinnen förflyttas mot en bild med ett skrattande ansikte.