Tillbaka på Tittut för att släppa boken om Agnes

Spädbarnsverksamheten Tittut har varit viktig för många föräldrar med barn med funktionsnedsättning. Så även för HejaOlikas reporter Anna Pella när hennes dotter Agnes föddes för drygt 13 år sedan. Det var därför ingen slump att bokreleasen för ”När du ler stannar tiden” ägde rum just där.

Till spädbarnsverksamheten Tittut i Stockholm kommer cirka 100 familjer per år. Gemensamt är att de nyligen fått besked om att deras barn har en funktionsnedsättning.

På Tittut träffar de psykologer och specialpedagoger, men framför allt andra familjer med barn som har liknande diagnos. Elisabeth Lundström, specialpedagog, och Ylva Hermansson, psykolog, var med och byggde upp gruppverksamheten på Tittut i början av 2000-talet.

– Helt klart de bästa åren i mitt yrkesliv, säger Elisabeth Lundström, och Ylva Hermansson nickar instämmande.

Foto
Elisabeth Lundström och Ylva Hermansson var med om att bygga upp den populära spädbarnsverksamheten Tittut.

Tittut har för många familjer varit en mycket viktig pusselbit i att förlika sig med sin nya situation. Så var det även för HejaOlikas reporter Anna Pella när hennes dotter Agnes föddes för drygt 13 år sedan.

– När Agnes föddes undrade jag om någon annan varit med om något liknande och överlevt. När hon var några veckor gammal hörde vi talas om Tittut. Det blev en viktig vändpunkt för oss. Vi kände oss inte längre ensamma, det fanns en plats där vi var norm, och vi slutade tycka synd om oss själva och det blev lättare att befinna sig ute i verkligheten. Ställen som Tittut borde finnas i hela landet. Alla familjer borde få möjlighet att komma hit från början.

Foto
Anna Pella och förläggaren Anna Ekman berättade om tillkomsten av boken ”När du ler stannar tiden” på Tittut.

Det var därför ingen slump att Anna Pella för några månader sedan frågade personalen på Tittut om bokreleasen av hennes bok ”När du ler stannar tiden” kunde äga rum just där. En eftermiddag i slutet av maj samlades därför ett 50-tal personer, både professionella inom habilitering och barnsjukvård, samt flera familjer, på Tittut.

Eftermiddagen inleddes med att Karin Palmqvist, enhetschef och Anita Gyllenstein, leg.psykolog/leg.psykoterapeut, berättade om Tittuts verksamhet tillsammans med sina före detta kollegor Elisabeth Lundström och Ylva Hermansson.

Därefter samtalade Anna Pella med sin förläggare Anna Ekman på Libris förlag om bokens tillkomst och om kraften i att möta andra i liknande situation när livet inte blir som man tänkt sig.

Anna Pella berättade dessutom om sina förhoppningar om vad hennes bok ska leda till.

– Jag hoppas att boken ska ge kunskap om hur vardagen kan se ut för alla som jobbar med våra barn. Tänk om alla professionella gjorde som massörer brukar göra, de släpper inte taget förrän nästa hand tar vid. Hur professionella bemöter oss familjer är avgörande för hur vi mår. Men mest av allt hoppas jag att boken stärker nyblivna familjer, precis som jag blev stärkt av att höra andras berättelser på Tittut för 13 år sedan, säger Anna Pella.