Tiro är en elrullstol, eller?
– Det som är annorlunda med Tiro är att man kan sitta och köra i den även om man inte förstår vad det är man gör. Man lär sig medan man övar, det är det som är själva poängen med Tiro, säger Lisbeth Nilsson som är legitimerad arbetsterapeut.
Lisbeth har utvecklat en metod som hon gett namnet ”Köra för att lära” och har tillsammans med Permobil utvecklat en speciell elrullstol för ändamålet.
– Det handlar om att utforska rörelse i rummet för barn som inte kan röra sig själv. Det gör stor skillnad att självständigt förflytta sig än att bara sitta still och vara beroende av att få hjälp av någon annan, säger Lisbeth.
Elrullstolen ses oftast som ett förflyttningshjälpmedel och inte ett utvecklingshjälpmedel. Personen lär sig att använda verktyget elrullstol, både styrspak och maskin. Det ger både möjlighet till förflyttning och ett undersökande beteende som gör det lättare att lära sig hur andra verktyg kan användas, menar Lisbeth Nilsson.
– Jämför med ett barn som tidigt börjar utveckla förmågan att förflytta sig. Barnet rullar runt, lägger sig på mage och börjar så småningom krypa och då sätter den kognitiva utvecklingen igång lavinartat, säger Lisbeth Nilsson.
Lisbeth tänker sig att Tiro kan finnas på habiliteringar och ställen där många barn kan erbjudas metoden ”Köra för att lära” som en aktivitet. Fem habiliteringar i Skåne har sedan 2007 införskaffat Tiro och har nu fem stolar, och Lisbeth hoppas fler ska följa efter.
Lisbeth har i sin forskning som pågått under lång tid sett hur bra det är för barnen som fått möjligheten att röra sig utan hjälp från någon annan.
Att använda elrullstol ses av många föräldrar som att det betyder att deras barn kommer behöva elrullstol i framtiden vilket inte alls behöver vara fallet.
– Det finns så mycket möjligheter om vi bara är öppna för att prova, säger Lisbeth Nilsson.
Läs även vårt reportage från Permobil: Ljus framtid för elrullstolen från Timrå