Tjejgrupperna är här för att stanna
”Drömmen är att tjejerna ska lära sig att älska sin funktionsnedsättning”, säger Madeleine Månsson som nu leder en tjejgrupp i Malmö. Här berättar hon om hur Aktiva Tjejer förändrat hennes liv.
Aktiva Tjejer drog igång 2007 på initiativ av Josefin Abrahamsson, pingisvärldsmästare och medlem i FIFH. Syftet är att unga tjejer med funktionsnedsättning ska kunna umgås i olika former, bland annat i samband med att de får prova olika idrotter.
– Jag fick ett brev hem i brevlådan där Jossan (Josefin Abrahamsson) berättade om sitt projekt och om hur hon sökte efter tjejer med funktionsnedsättning som kunde tänka sig träffas och utföra aktiviteter tillsammans. Jag antar att hon fått min adress via FIFH då jag var medlem där men inte utnyttjat mitt medlemskap på ett bra tag, säger hon.
Sattes på prov
Madeleine Månsson har sett hur projektet utvecklats med åren.
– Efter en kort tid fick jag förfrågan av Jossan om jag kunde tänka mig att bli ledare. Självklart tackade jag ja. Jag åkte på ledarutbildning i Stockholm som FIFH ordnade för ledare till unga tjejer. När jag kom hem igen satte Jossan mig på prov på direkten. Jag fick prova på att leda tjejerna och sen dess har det bara utvecklats mer och mer. Idag har jag ansvar för alla, men framför allt för den ”äldre gruppen” som finns i Malmö, säger hon.
Hjälp att utvecklas
Madeleine Månsson tror att verksamheten påverkar henne, och hjälper henne att utvecklas. Något som hon kommer att ha nytta av både privat och i arbetslivet.
– Jag läser till socionom på Malmö Högskola och Aktiva Tjejer ger mig möjligheten att utvecklas och bli en bättre socionom i framtiden. Jag får möjligheten att möta andra tjejer som också har en funktionsnedsättning och samtidigt vara en förebild för dem. Jag sitter i rullstol efter en trafikolycka. Vi delar kunskap med varandra, en kunskap som man inte kan dela med sina vänner som saknar ett funktionshinder, säger hon.
Den känsla av tillhörighet som uppstått inom tjejgrupperna betyder mycket för Madeleine Månsson, och ger henne både glädje och kunskap.
– Gemenskapen är viktig och den gör att man blir lycklig och glad varje gång vi utför någon slags aktivitet. När man får kramar från tjejerna blir man så otroligt glad, då vet man att man betyder något för dem. Aktiva Tjejer ger mig så mycket på en gång, både glädje, vänskap, kunskap och nya erfarenheter.
Hur en träff med Aktiva Tjejer kan se ut varierar mycket från gång till gång och beror till stor del av hur många som kommer.
– Vi kan vara upp till tolv tjejer på en träff men ibland är vi bara sex. Det är väldigt olika. Oftast är vi tio tjejer och uppåt. Det roliga med Aktiva Tjejer är just att vi gör så många olika slags aktiviteter. När vi idrottar provar vi det mesta. Kanske hittar tjejerna just sin idrott, något som de vill fortsätta med utanför Aktiva Tjejer. Det kan vara rullstolsbasket, bandy, handboll, styrketräning eller något annat.
Simning är något vi börjat med också.
Alla träffar inleds med att tjejerna pratar med varandra.
– Vi kollar av hur läget är, vad de hittat på sedan sist. Sedan berättar vi vad som händer under träffen och önskar de göra något annat än det vi planerat så är vi beredda att ändra våra planer. Det får tjejerna att känna sig delaktiga och även stolta över att komma med förslag, säger Madeleine Månsson.
Självkänslan stärks
Träffarna kan ofta bestå av övningar för att stärka självkänslan.
– Övningarna kan handla om självkänsla, självförtroende, samarbete eller om att skapa en diskussion om åsikter. Vi har arbetat mycket med att bygga upp tjejernas självförtroende och det har vi gjort mycket via övningar som vi lärde oss på ledarutbildningen. Och man ser idag hur deras självförtroende har växt. De är inte blyga och osäkra längre, nu säger de ifrån och vågar uttrycka sig. Både fysiskt, genom alla kramar man får, och psykiskt, säger Madeleine Månsson.
Vad hade du gjort om tjejgrupperna inte funnits?
– Det är svårt att säga vad jag skulle ha gjort om tjejgruppen inte funnits. Jag skulle ha studerat till socionom och tränat handboll i föreningen H43, jag vet dock inte om jag skulle ha utfört någon idrott via FIFH, jag tror inte det. Jag kom till FIFH efter trafikolyckan just för att möta andra tjejer i liknande sits. Och hade Aktiva Tjejer inte funnits där så hade jag förmodligen inte varit där längre. Jag hade förmodlingen utövat någon idrott någon annanstans, som i H43. Jag provade lite idrott på FIFH men hittade inget som jag fastnade för och det var just för att jag saknade tjejer där, säger hon.
Aktiva Tjejer är numera en stor och viktig del i Madeleine Månssons liv.
– Idag kan jag inte se mitt liv utan Aktiva Tjejer. Det har blivit en sådan stor del i mitt liv att det skulle kännas konstigt och fel om det försvann. Jag hoppas att det får fortsätta i framtiden och sprida sig i hela Sverige, i alla fall i de stora städerna som Stockholm och Göteborg. Det hade varit riktigt roligt, säger hon.
Samma dröm
Och hon är övertygad om att ”Jossan” bär på samma dröm – att Aktiva Tjejer utvecklats runt omkring i landet och att projektet bevaras i framtiden för framtidens tjejer med funktionsnedsättning.
– Drömmen är att dagens tjejer ska bli starka individer, lära sig älska sitt funktionshinder och sedan lämna Aktiva Tjejer med flaggan på topp. Aktiva Tjejer ska vara en säker och trygg grund och sen vill vi så klart att de lämnar oss som stolta aktiva tjejer. De måste möta världen och vuxenvärlden någon gång och när de gör det har förhoppningsvis Aktiva Tjejer gett dem en trygg bas i livet för att bli en aktiv, stolt kvinna som älskar sig själv trots en funktionsnedsättning, säger Madeleine Månsson.