Unga kräver bättre tillgänglighet i distansundervisningen

Unga med funktionsnedsättningar har ofta problem med att få skolornas distansundervisning att fungera. Flera organisationer kräver nu att skolan ”säkrar tillgängligheten”. I en annan coronanyhet varnas det för att diskriminering av personer med funktionsnedsättningar kan öka – även efter krisen.

I dagens nyhetssvep tipsar vi även om ett par högaktuella hjälpmedelsfrågor – om dels nya avgifter, dels orättvisor i hjälpmedelssystemet.

Unga kräver bättre tillgängligheten i skolans distansundervisning

Tillgängligheten i skolans distansundervisning måste säkras. Det menar fyra ungdomsorganisationer i en debattartikel i tidskriften ETC. Unga Hörselskadade, Sveriges Dövas Ungdomsförbund, Riksorganisationen Unga med synnedsättning och Sveriges Förenade Studentkårer skriver om bristande tillgänglighet.

Diskrimineringen kan öka efter coronakrisen

Intresseorganisationer varnar för ökad diskriminering i coronakrisens kölvatten, skriver Europaportalen. – Det är många områden som berörs i coronakrisen, det handlar om allt ifrån brist på kommunikation till brist på nödvändig vård och diskriminering. Det är ett osynlighetsgörande, säger Mia Ahlgren från Funktionsrätt Sverige.

Elev med dövblindhet får distansundervisning

Nu under coronakrisen har Ekeskolan, en specialskola i Örebro, anpassat verksamheten på olika sätt. Bland annat får en elev med dövblindhet som är i en riskgrupp distansundervisning.

Arbetsterapeuter kräver mer jämlikhet inom hjälpmedel

– Det har gått tre år sedan hjälpmedelsutredningen överlämnade sitt kloka slutbetänkande ”På lika villkor”. Det är dags att regering, regioner och kommuner levererar nu, säger Ida Kåhlin, förbundsordförande.

Riskerar storstryk för nya avgifter för hjälpmedel

Även om du fick ett hjälpmedel för tio eller 20 år sedan ska du från och med årsskiftet betala 65 kronor per månad till Region Örebro län. Det är moraliskt tveksamt – och det visar sig också vara juridiskt tveksamt, skriver Nerikes Allehanda.

Lång väntan – och lägre ersättning för fyra av tio

De nya omvårdnadsbidraget (som ersätter vårdbidraget) har inte bara extremt långa handläggningstider. De föräldrar som fått besked har i fyra fall av tio dessutom fått ersättningen sänkt, rapporterar SVT. – De här kronorna har varit väldigt viktiga, säger Lotta Johansson till SVT.

DHR sågar utredning: Saknar ambition att bygga för alla

Utredningen ”Modernare byggregler” skapar otydlighet snarare än vägledning och bidrar till att det faktiskt blir svårare att bygga. Kommittén för betänkandet hade ledorden förutsägbart, flexibelt och förenklat. Vi menar att det i stället blir förvirrat, fel och för dyrt, skriver DHR.