Ur nyhetsflödet: Så många med assistans har smittats
Du missar väl inga viktiga nyheter om coronakrisen, assistans eller andra funkisfrågor? Här bjuder vi på några tips ur det senaste dygnets nyhetsflöde i andra medier.
Och vi börjar med ett antal nyheter om coronakrisen.
En procent av assistansberättigade har smittats
Kommunalarbetaren rapporterar att en procent av alla som i oktober hade beslut enligt LSS om personlig assistans eller assistansersättning är bekräftat smittade av covid-19, enligt Socialstyrelsen. I den här gruppen har 27 personer avlidit. Sophie Karlsson, verksamhetsansvarig på Intressegruppen för assistansberättigade, IfA, menar att detta innebär att ”det verkar vara relativt få som blir drabbade än så länge”. Samtidigt konstaterar hon att om man ser till antalet avlidna ”så är det en högre andel än i befolkningen i övrigt”.
De får gratis testning
Vård- och omsorgspersonal inom LSS, äldreomsorg och sjukvård ska få gratis antikroppstestning för covid-19, skriver Kommunalarbetaren. Även grupper med samhällsviktiga funktioner ska testas, som en del av regeringens nya satsning på utökad testning.
Skyddsutrustning för assistansanordnare – så fungerar det
Nu har SKR publicerat information till kommuner och privata anordnare, med ett förslag till rutin för kommunernas hantering av tillgång till skyddsutrustning med anledning av covid-19.
Förhoppningsvis kan det leda till en förbättring, skriver arbetsgivarföreningen KFO, som också beskriver hur de olika sätt hanteringen kan fungera.
LSS-boenden kan få skyddsutrustning från staten
Egentligen är det kommuner och vårdbolag som ska köpa in skyddsutrustning till LSS-boenden och dagliga verksamheter. De kan också få utrustningen genom Socialstyrelsen, rapporterar Sveriges radio.
Ingen add-medicin under coronakrisen
Gefle Dagblad rapporterar att hundratals patienter inom psykiatrin i Gävleborg har fått sina behandlingar uppskjutna under coronakrisen. – Det kändes som att börja om igen, säger Sofie som genomgått en lång utredning för att få diagnosen add. Nu tvingas hon vänta ytterligare på medicinering, skriver tidningen.
Kritik för att patienter med adhd pressas till övervakade urinprov
Tre anmälda regioner tillämpar rutiner som innebär att det är obligatoriskt för samtliga patienter med diagnosen adhd att under övervakning lämna urinprov för att få behandling med centralstimulerande läkemedel. Det får nu kraftig kritik av JO. Obehöriga påtryckningar får inte förekomma.
Skenavtal och miljonfiffel – så ser kritiken ut
Försäkringskassan vill att IVO drar in Umeåföretaget VH Assistans tillstånd, rapporterar Västerbottens Folkblad. Tidningen har nu tittat närmare på de uppgifter och handlingar som ligger till grund för kritiken mot företaget. Bland annat hävdar Försäkringskassan att företaget vid upprepade tillfällen använt sig av misstänkta skenanställningar för personliga assistenter.
… men VH Assistans avvisar alla anklagelser
På punkt efter punkt tillbakavisar VH Assistans påstådda missförhållanden, skriver Västerbottens Folkblad. ”Det finns inte någon person som har arbetat en enda dag hos VH assistans utan arbetstillstånd, dessa ansökningar avser endast fem personer av cirka 1 000 anställda assistenter under ett år”, skriver VD Agneta Wiklund-Helén till tidningen.
Nu råder minst mänskliga tolkningen i assistansen
Den minst mänskliga tolkningen används när det gäller rätten till assistans med den personliga hygienen, skriver Anders Westgerd på GIL, i en debattartikel i Etc.se. ”Du kanske uppfattar det som lyxbetonat att få deon rollad, håret borstat eller hakan rakad. Men om du är helt oförmögen att reda ut något av detta på egen hand, och tittar på dina egna rutiner på morgonen, före helgens umgänge med andra eller inför jobbintervjun, så kanske du kan omvärdera den initiala känslan.”
Natur och djur bra för barn med autism
Kontakt med natur och djur kan skapa goda förutsättningar för psykologisk utveckling hos barn och ungdomar med autism. Psykolog och forskarstuderade Kristina Byström har undersökt samspelet mellan barn och ungdomar med autism och deras husdjur.
En särskild utredare ska se över tolktjänsten
Hur går det med utredningen om framtidens tolktjänst? Nu utlovar socialminister Lena Hallengren i en intervju med SVT att en särskild utredare ska se över tolktjänsten.