Nyheter

Utredning om assistentyrket hyllas – men stor oro för fortsatta försämringar

”Assistansersättningens schablonbelopp måste höjas om assistenter ska ha bra arbetsvillkor”
collage petren blanck smaaland 1097

Henrik Petrén, Cecilia Blanck och Jessica Smaaland. Foto: Linnea Bengtsson.

 

HejaOlika har sammanställt reaktioner på utredningen om yrket personlig assistans. Utredaren Lars Lööw hyllas av många, men samtidigt ställs krav på förstärkningar inom assistansen. De flesta reaktioner andas stor oro för att utarmningen av personlig assistans ska fortsätta.
Vad tycker Riksföreningen JAG?

– Vi vill inget hellre än att alla engagerade och duktiga personliga assistenter ska ha de bästa arbetsvillkoren. Men då behöver också assistansersättningens schablonbelopp höjas, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på Riksföreningen JAG, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet fortsätter:
Schablonbeloppet för personlig assistans ligger idag på 304,30 kronor per utförd assistanstimme. Beloppet ska inte bara täcka assistentens lön, eventuell OB-ersättning och arbetsgivaravgifter utan även försäkringar, arbetsledning, lön under introduktion av nyanställda, kursavgifter och lön under utbildning, lön under personalmöten och utvecklingssamtal, handledararvode och lön under handledning, administration av tidredovisning och löner och alla omkostnader i assistansen, allt från tågbiljett till assistenten vid assistansanvändarens resa till fika vid assistansmöten.

JAGs eget assistanskooperativ, Brukarkooperativet JAG, har en hög ambition och har klarat att hushålla med de begränsade resurserna. Men för att assistenterna ska få de anställningsvillkor som både vi och utredningen tycker att de förtjänar behöver assistansersättningen höjas omgående.

Vad tycker arbetsgivarnas organisation KFO?

KFO efterlyser höjda ersättningar i detta pressmeddelande:

Det är glädjande att utredningen än en gång bekräftar att personlig assistent är ett jobb som de allra flesta trivs i, säger Henrik Petrén, branschansvarig för personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Utredningen visar också att personlig assistent är ett jobb som tilltalar människor med mycket varierande bakgrund vilket gör att branschen, utöver att vara livsavgörande för de assistansberättigade, är mycket viktig för den svenska arbetsmarknaden.

Utredningen konstaterar att den låga uppräkningen av assistansersättningen innebär en risk för försämrade villkor. Nivån på assistansersättningen har betydelse för assistenternas villkor eftersom anordnarnas kostnader nästan uteslutande avser löne- och personalkostnader.

Vi har under lång tid påtalat orimligheten i att under lång tid urholka assistansersättningen. Detta är det sjunde året i följd som assistansersättningen räknas upp med mindre än kollektivavtalade löneökningar vilket förstås är helt ohållbart i längden. Det brådskar med en förändring och det är bra att en statlig utredning uppmärksammar frågan, säger Henrik Petrén.

Utredningen innehåller också ett antal förslag som syftar till att förbättra arbetsvillkor och kvalitet inom den personliga assistansen. Bland annat vill utredningen se krav på kollektivavtalsliknande villkor för att få anordna personlig assistans.

Som arbetsgivarorganisation ser vi förstås värdet av ett bra och branschanpassat kollektivavtal och vi välkomnar utredningens förslag. Förhoppningsvis kan det bidra till att motverka att oseriösa aktörer söker sig till branschen, säger Henrik Petrén.

Vad tycker STIL?

STIL, Stiftarna av Independent Living, har publicerat detta pressmeddelande:

– Utredningen visar att många är nöjda och arbetar väldigt länge inom yrket. Det är väldigt positivt och en helt annan bild än den gängse uppfattningen att personlig assistent är ett genomgångsyrke, säger Jessica Smaaland, politisk sekreterare i STIL.
– Eftersom personlig assistent är ett av landets största yrken så får alltså nedskärningar inom assistansen konsekvenser för befolkningen i stort, inte bara för oss assistansanvändare och våra anhöriga och vänner.

 

Fler artiklar om detta ämne

Rasmus Isaksson.
Vill stoppa utnyttjandet av assistenter: Betala för all arbetstid
Assistenter förväntas jobba flera korta pass eller acceptera att inte få betalt hela den tid hen är på plats
Personlig assistans. Foto: Anna Pella.
Nya siffror om covid-19 inom personlig assistans, men ännu ingen överblick
Socialstyrelsen: En utmaning att nå ut med information till alla som berörs
Det här gänget möter du i nya utbildningen Synka. Personerna på bilden förekommer i utbildningen med uppgift att förklara vad personlig assistans innebär. Foto: Johnér Bildbyrå.
Slutspurt för ny assistansutbildning
”Om man inte har koll på rättigheter och skyldigheter blir det svårt att säga ifrån och att ställa krav”
Lars Lööw. Foto: Linnea Bengtsson
Så vill Lars Lööw förbättra jobbet för 100 000 personliga assistenter
Tre av fyra assistenter vill ha mer kunskap om lagar, arbetssätt, och om användarens funktionsnedsättning – 75 000 behöver utbildas!
Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson.
Expertsvar: Arbetsgivaren måste skapa en god arbetsmiljö, oavsett hur arbetet ser ut
Är självbestämmande viktigast? Eller arbetsmiljön? Svaret är nej på båda
Lars Lööw. Foto: Linnea Bengtsson.
Lars Lööw: Det behövs mer kunskap om yrket personlig assistent
Men översynen kommer för sent för att påverka den stora LSS-utredningen
Lena Hallengren tillsätter en särskild utredare som ska se över arbetsmiljön för personliga assistenter. Här ses hon vid en utfrågning hos Föreningen JAG i Almedalen den 5 juli. Foto: Linnea Bengtsson.
I spåren av assistanskrisen – nu ska arbetsmiljön granskas
Löner, arbetstider, utbildning - allt har försämrats av besparingarna
Personlig assistans. Foto: Anna Pella.
Så blir du en bra personlig assistent
Ur Tema Assistans i Föräldrakraft nr 4, 2014.
Foto: Anna Pella.
När gästerna aldrig går hem
Ur Tema Assistans i Föräldrakraft nr 4, 2014.

 

Denna artikel handlar om

ANNONSER
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för STIL
 • Annons för Särnmark
 • Annons för JAG
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för HD Motion
 • Etac Sulky R82 Cricket
 • Annons för Fremia
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för HEA Medical

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *