Vallöftet: Vi ska skärpa diskrimineringslagen
– Om vi får en rödgrön majoritet i valet i september kommer vi självklart att skärpa diskrimineringslagen.
Det lovade vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt när han träffade ”Tisdagsaktionen” utanför riksdagen på tisdagsmorgonen.
Men hur stor är chansen att det efter valet finns en majoritet för en tuffare lagstiftning mot bristande tillgänglighet?
Enligt Jonas Sjöstedt är förutsättningarna goda.
– Jag kan inte tänka mig annat än att vi får med socialdemokraterna, sa Jonas Sjöstedt till Föräldrakraft.
Tisdagens demonstration utanför riksdagen var den första aktionen för en skärpning av regeringens proposition om bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund.
Propositionen överlämnades till riksdagen den 21 mars. Den 23 juni väntas debatt i riksdagen och i samband med det kommer riksdagen också att fatta beslut om ny diskrimineringslag.
Dagens demonstration var inte så stor även om Handikappförbunden, Lika Unika och flera andra organisationer var på plats för att markera att regeringens proposition inte duger.
Stämningen pendlar mellan besvikelse över att lagförslaget är så urvattnat och hopp om att oppositionen ska rösta igenom förändringar.
– Vi har fått signaler från både miljöpartiet och vänsterpartiet om att de vill skärpa lagförslaget, sa Rasmus Isaksson, ordförande för DHR.
Regeringens propositionen får allt hårdare kritik från funktionshinderrörelsen. Tandlös, krånglig, otydlig är några av omdömena. Förslaget att undanta företag med färre än 10 anställda är inte den enda bristen. Lagförslaget talar också om ”varaktig relation” som ett krav för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering. Många drar slutsatsen att det blir väldigt svårt att utnyttja lagen.
– Efter 20 års kamp kommer en lag med så många undantag att väldigt många även i fortsättningen kommer att lämnas utanför, säger Eva Olofsson, vänsterpartiet, som också var på plats utanför riksdagen på tisdagen.
Hon hoppas att de rödgröna partierna kan enas om att ta bort undantagen för småföretag och kravet på ”varaktig relation” redan inför riksdagsdebatten i juni. Om dessutom Sverigedemokraterna skulle stödja detta kan det bli en betydligt tuffare lag som röstas igenom.
Än så länge är det dock oklart hur Socialdemokraterna kommer att ställa sig.
– Vi har pratat med alla de rödgröna partierna och viljan till en skärpning finns, men samtidigt säger S att man vill ”titta på de ekonomiska konsekverna”, så där hör vi lite moderat retorik, säger Pelle Kölhed, ordförande för Personskadeförbundet.
– Samtidigt är Sverigedemokraterna ett osäkert kort. Vi har skrivit till dem men inte fått någon reaktion, säger Pelle Kölhed som trots detta tror att chansen är 50-50 att riksdagen röstar igenom en skärpning av lagen.
Oavsett hur riksdagsdebatten i juni slutar verkar det som att kampen mot diskriminering går vidare. Vänsterpartiet har redan bestämt sig för att göra en skärpt lag till en valfråga.
– Jag sätter mitt hopp till valdagen. Med en ny majoritet kommer vi att ändra lagen, lovade Jonas Sjöstedt.