Budgetkrav: Höj bostadstillägget för de som har sjuk- och aktivitetsersättning

Vänsterpartiet har nu uttalat att bostadstillägget måste höjas lika mycket för de som har sjukersättning eller aktivitetsersättning som för ålderspensionärer.

SÅ GICK DET NÄR FRÅGAN AVGJORDES I RIKSDAGEN:
Riksdagen klubbade jättesatsningen idag. Men samtidigt skapade man en ny funkisskatt

Vill ha samma nivå som för ålderspensionärer

”Vänsterpartiets krav är att bostadstillägget höjs för personer med sjuk- och aktivitetsersättning till samma nivå som taket nu höjts till för ålderspensionärer”, skriver Ida Gabrielsson, vice partiledare för Vänsterpartiet, i ett mejl till Dagens Arena.

Det är inget nytt krav från Vänsterpartiet, men nu i höst anser partiet att det är ett krav för att stödja regeringens budgetproposition.

”Vi har lagt förslagen i många år i riksdagen men blivit nedröstade nu hoppas jag att regeringen fattar att så här kan vi inte ha det och går V till mötes,” skriver Ida Gabrielsson till Dagens Arena.

Även från funktionsrättsrörelsen är detta ett krav, och har så varit ända sedan nivåerna för bostadstillägget ändrades så att ålderspensionärer fick en högre ersättning.

Risk för att ekonomiska klyftan ökar

Under september har regeringen flaggat för att ålderspensionärer kommer att få ännu högre bostadstillägg, men inte sagt något om bostadstillägget för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning. Förslaget innebär att  ersättningen höjs med upp till 450 kronor per månad, men bara för ålderspensionärer.

Det innebär att de med sjuk- och aktivitetsersättning kan halka efter ännu mer i ekonomisk utveckling. Dessutom har dessa personer ofta högre hyror än ålderspensionärer.

I augusti sa Ida Gabrielsson att V även kräver höjda sjuk- och aktivitetsersättningar med cirka 1000 kronor per månad. Detta krav har regeringen ännu inte kommenterat.

LÄS MER: Tusentals fler kan få sjuk- och aktivitetsersättning redan 2022

Funkisskatten ska slopas

Vänsterns tredje krav – ett slopande av funkisskatten – har regeringen dock lovat gå tillmötes. Det ger cirka 10 000 kronor mer i plånboken per år.

Artikeln i Dagens Arena är mycket kritiskt till regeringens ”brösttoner om minskade klyftor”. För många personer skulle ett mer rättvist bostadstillägg betyda mer för att minska klyftorna än slopandet av funkisskatten.

Bostadstillägg skiljer mer än 21 000 kronor

”Den högsta nivån på bostadstillägg är alltjämt 5 220 kronor för de med sjukersättning, men höjs till maximalt 6 990 kronor för pensionärer. På ett år är skillnaden drygt 21 200 kronor. … Det är mer än dubbelt så mycket som den föreslagna skattesänkning på i genomsnitt 9 600 kronor som regeringen stolt basunerat ut för de med sjukersättning”, skriver Micael Kallin på Dagens Arena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *