Vänstern vill inte begränsa privata assistansföretag

Vänsterpartiet vill inte begränsa privata assistansföretag. Det uppger Eva Olofsson i en intervju med Assistanskoll.

– Vi har inget sådant förslag på gång. Om vi gör förändringar för privata företag så ska det ske i samråd med brukarorganisationer så vi inte slår undan benen för brukarna, säger Eva Olofsson.

Hon påpekar samtidigt att assistansreformens legitimitet skadas ”om det går att göra stora vinster på verksamheten”.

Men Vänsterpartiet har inte heller något förslag om att utestänga riskkapitalbolag som ägare till assistansföretag.

– De har som mål att på relativt kort tid få ut en hög avkastning och efter några år sälja företaget vidare. Jag tycker inte de passar i någon del av välfärdssektorn. Men vi har inte heller här lagt något konkret förslag med åtgärder. När vi gör det måste vi först se till att de som finns i verksamheterna inte drabbas och vad alternativet blir, säger Eva Olofsson till Assistanskoll.

Hon betonar att kommunerna inte har klarat att ge den flexibilitet som krävs av assistansanordnare.
– Om vi gör förändringar för privata företag så ska det ske i samråd med brukarorganisationer så vi inte slår undan benen för brukarna, säger Olofsson till sajten.

När det gäller skola, sjukvård, äldreomsorg och HVB-hem villl Vänsterpartiet dock stoppa företag som är ”enbart vinstsyftande”.
Dessa företag kan, enligt Vänsterpartiets förslag, omvandlas till SVB-bolag som har en särskild vinstutdelningsbegränsing enligt Aktiebolagslagen kapitel 32.

– De får då maximalt ta ut en vinst motsvarande statslånerantan + 1 %. I dagsläget motsvarar detta drygt 3 % vinst, säger Eva Olofsson till Assistanskoll.

Assistanskoll drivs av Independent living institute och finns på assistanskoll.se