”Väntesorg är en grundton i mitt liv”

Anna Pellas bok Väntesorg har fått stort genomslag under hösten 2022. Idag tar ordet väntesorg plats i 2022 års nyordslista.

Sorg inför en annalkande förlust

Nyordslistan (som idag publiceras av Institutet för språk och folkminnen) beskriver ordet väntesorg som ”sorg inför en annalkande förlust av en närstående”.

Nyordslistan hänvisar till följande citat ur tidningen Dagen den 13 september 2022, ett citat som handlar om Anna Pellas förlust av sin mamma, vilket hon beskriver i boken Väntesorg.

”De 14 månader vi fick mellan beskedet och hennes död levde vi som älskade henne med väntesorg. Jag tänker att de flesta av oss drabbas av det någon gång i livet, men har kanske inte stött på begreppet. Jag har plöjt massa böcker om döden och sorg, men inte om det när någon är vid liv. Sorgeprocessen behöver inte bli lättare för att man är bekant med begreppet, men för mig, nu när orden om det är uttalade, är jag inte rädd för känslorna som kommer upp.”

Även framefotboll finns med i 2022 års nyordlista. Ordet definieras som ”fotboll där spelarna använder rullator eller gåstol för att röra sig på planen”. Läs även: Full fart framåt för framefotboll

Efter avslöjandet av 2022 års nya ord fick vi 8 snabba svar från Anna Pella om ordet väntesorg.

Är din bok första gången ordet används på svenska?

– Nej, men det enda jag hittade när jag googlade det första gången var en universitetsuppsats, om jag inte minns fel. Under tiden sedan jag började skriva boken och fram till att den var klar började det dyka upp på flera ställen, bland annat i DN. Och när Sveriges Radios Kropp & själ skulle göra ett program om Väntesorg hörde jag av mig och sa att jag höll på med en bok med denna titel. Då blev jag inbjuden att vara med i programmet och berätta om det.

Bokomslag Väntesorg

LÄS ÄVEN: Väntesorg och vänteliv (Bokrecension)

Var det ordet i sig som fick dig att skriva boken?

– Ja, eller rättare sagt, ordet gjorde att jag bestämde mig för att försöka ge ut nästa bok om Agnes nu. Jag skriver ju dagbok kontinuerligt och har tänkt att det ska bli en ny bok någon gång, som en fristående uppföljare till När du ler stannar tiden, men jag visste inte när. Men så hittade jag ordet på en norsk hemsida och kände att det passade så bra in på många av mina dagboksanteckningar. Ordet beskriver mitt liv och jag har förstått att andra i liknande situation känner igen sig också, och därför kändes det viktigt att ge det ett ansikte.

Varför tror du att ordet kom med i ordlistan så snabbt?

– Jag vet inte om det är snabbt? Förra året kom det med i Danmarks lista så det var nog bara en tidsfråga. Men kanske har jag hjälpt till lite på traven…

Kan ett litet ord ha stor betydelse?

– Ja. När jag skriver har varje litet ord betydelse för mig, men vissa ord, som väntesorg, rymmer så mycket. Kanske har det extra stor betydelse för att det är så vackert men handlar om något som är så svårt. Och just för att det är så vackert kanske det gör det svåra mer pratbart.

Vad är så bra med ordet väntesorg?

– Jag tror att det är att man förstår vad ordet betyder, utan att det behöver beskrivas. Det beskriver ett tillstånd som tidigare inte kunnat sammanfattats så bra i ett enda ord, och som berör alla människor som har en närstående med en livsförkortande prognos.

Vilken betydelse kan ordet väntesorg ha?

– Jag hoppas att det kan skapa förståelse hos omgivningen för människor som befinner sig i väntesorg, till exempel vänner, släkt, vårdpersonal och andra yrkesverksamma. Om man förstår vad vi anhöriga befinner oss i tror jag att det blir lite lättare att bemöta och stödja oss i vår situation.

Artikelförfattaren Anna Pella är journalist och författare som i dagarna kommer ut med första boken i barnboksserien Funkisfamiljen. Foto: Eva Lindblad.|
Anna Pella är journalist och författare. Foto: Eva Lindblad.

Behövs det fler ord?

– Ja. Ord är viktiga och ju mer medvetna vi blir är det viktigt att vi byter ut ord som upplevs kränkande av dem som berörs av det. Jag har inga förslag på rak arm, men det känns som det har kommit fler bra ord de senaste åren. Idag används ju till exempel ”funkisfamilj” väldigt frekvent, så var det inte när jag funderade på vad min barnboksserie skulle heta. Nu är jag glad att jag valde det.

– Jag tänker också att ju enklare ett ord är, ju fler kan använda det. Min dotter har ju en flerfunktionsnedsättning, men det är ju nästan omöjligt att säga eller skriva. Samtidigt är jag glad att ordet finns, eftersom det gör att jag kan söka och hitta viktig information. Jag får väl klura på det, haha!

Kommer du att skriva mer om väntesorg?

– Ja, för det är ju en stor del av mitt liv. Det kommer att bli en tredje bok om Agnes någon dag, och där kommer väntesorg att finnas med. Just nu är jag väldigt glad över att ljudboken äntligen kommer ut och att många hört av sig och frågat om jag kan komma och föreläsa om mina erfarenheter, så till våren ska jag bland annat både till Eskilstuna och Göteborg och föreläsa för anhöriga och yrkesverksamma.

LÄS MER: Idag släpps Anna Pellas bok om väntesorg