Nyheter

”Var tredje kommun har inte sökt bidrag till hab-ersättning – nu krävs skärpning”


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
Lena Hallengren: Otroligt viktigt för att man ska känna delaktighet i samhället

Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson.

'- Habiliteringsersättningen är en otroligt viktig del av daglig verksamhet och betyder mycket för att man ska känna delaktighet i samhället, säger Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Ungefär var tredje kommun har missat att söka pengar till förbättrad habiliteringsersättning inom daglig verksamhet. Av 350 miljoner kronor från staten återstår nästan 120 mkr.

– Alltför få har ansökt, säger en arg Lena Hallengren, minister med ansvar för funktionshinderfrågor.

Hon har själv reagerat starkt över att kommunerna varit så försiktiga med att hoppa på tåget – och vill nu se en skärpning.

Vi når henne på torsdagen i Hallengrens hemkommun Kalmar. Så första frågan är självklar:

Har Kalmar sökt bidraget?
– Det är mer än jag kollat upp, jag har bara fått den samlade bilden och den är att alltför får har sökt, säger Lena Hallengren.

Efter intervjun kollar vi med Socialstyrelsens rapportering – och nej, Kalmar har inte sökt trots att kommunen hade kunnat få 3,2 mkr i bidrag.

Av årets statliga anslag på 350 mkr återstår alltså cirka 120 mkr och de pengarna kommer nu att fördelas bland de kommuner som sökt. Dessa kommuner får alltså betydligt mer pengar än de räknat med.

Kunde regeringen ha gjort mer för att få kommunerna att söka?
– Det är något vi kanske borde titta närmare på, men socialstyrelsen har informerat om möjligheterna.

– Jag har inte kunskap om varför många kommuner inte har sökt. Kanske har man inte tänkt på det. Men jag tycker inte att detta duger. Habiliteringsersättningen är en otroligt viktig del av daglig verksamhet och betyder mycket för att man ska känna delaktighet i samhället.

– Vår ambition är att satsningen ska leda till att habiliteringsersättning införs i alla kommuner som inte redan har detta, och att ersättningen ska kunna höjas i alla andra kommuner.

Habiliteringsersättningen är ett sätt att skapa motivation hos deltagare inom LSS-insatsen dagliga verksamhet. Idag varierar hab-ersättningen kraftigt mellan kommunerna.

Mer än var tionde kommun har ingen hab-ersättning alls. I flertalet kommuner uppgår den till några tior per dag. En blygsam ersättning med tanke på att deltagarna samtidigt själva måste stå för både jobbresor och lunchkostnader.

Lena Hallengren har gett den pågående LSS-utredningen i uppdrag att se över habiliteringsersättning.

Betyder det att du vill lagstadga om att alla ska ha rätt till hab-ersättning?
– Man ska tolka det som det är viktigt att väga in detta i hela översynen av LSS, säger Lena Hallengren.

Hon säger vidare att hab-ersättningen är något som borde förbättras med tanke på att det ser så olika ut mellan kommunerna.

Flera kommuner, bland annat S-styrda Ludvika, har avstått från att söka bidraget, för att de är rädda att tvingas backa i framtiden, om det statliga stödet försvinner.

– Det här är inget ettårsbidrag, utan något som finns varje år tills det fattas andra beslut. En ny regering kan förstås ändra på detta, men utgångspunkten är att pengarna är permanenta, säger Hallengren.

– Jag tycker inte att man ska känna oro för att bidraget till hab-ersättningen kommer att försvinna. Andra anslag och stöd är mer beroende av politiska beslut. Men det är klart att andra partier har varit väldigt tydliga med att man vill sänka både bidrag och bidragstak.

Vad vill du då säga till S i Ludvika som röstade ned hab-ersättningen?
– Jag vill säga till ALLA kommuner att det finns pengar att söka för att regeringen vill bidra till att hab-ersättningar införs och höjs. Miljonerna bör användas!

Det finns också kritik från deltagare mot att det är för lite pengar. I Malmö har hab-ersättningen höjts från 4 kr till 8 kr per timme, men deltagarna har krävt 20 kronor.

– Man kan alltid säga man borde göra mer, men det är positivt om man fördubblat ersättningen, och sedan kan man ta nya diskussioner framöver.

I det större perspektivet är det ju så att den grupp som får hab-ersättning kraftigt har halkat efter i levnadsstandard jämfört med övrig befolkning. Klyftorna har ökat under 15-20 års tid, även under de senaste åren, under S-regeringen.

Jag har dessvärre ingen nyhet. Att vi inte gör tillräckligt är en utmaning

– Vi har gjort ett antal insatser, men det är många som slåss om resurserna i välfärden. Vi är inte nöjda och det handlar om att jobba vidare med detta.

Men du har inget konkret att lova inför valet, utan klyftorna kommer att fortsätta öka?
– Jag har dessvärre ingen nyhet. Att vi inte gör tillräckligt är en utmaning. Vi går i rätt riktning, åtminstone jämfört med de politiska alternativen, men behöver göra mer. Men inga klyftor kommer att minska genom att sänka skatten med 30 miljarder som Moderaterna föreslår.

Fler artiklar om detta ämne

Hab-ersättningen
Elisabeth Wallenius. Foto: Linnea Bengtsson
Till er som inte värnar kommunens alla invånare: Fy skäms!
För anhöriga blir det ofta ett livslångt ekonomiskt åtagande. Något som man inte vill avstå från även om man själv har bristande ekonomiska resurser
Staten delade ut 100-tals miljoner till kommunerna under 2018 - för att de skulle höja habiliteringsersättning. Nu visar det sig att flera kommuner struntat i höjningen
Orimligt att LSS-deltagare tjänar mer än 55 kronor per dag?
Kommunernas egen rapportering till Socialstyrelsen visar att många ansvariga har en skrämmande syn på LSS-gruppen
Fortfarande avstår många kommuner från att dela ut statsbidraget till deltagarna på dagliga verksamheter. Foto: Linnea Bengtsson.
Socialstyrelsen släpper årets skämslista över kommuner som struntar i hab-ersättningen
Bara drygt var tredje kommun belönar deltagarna i dagliga verksamheter fullt ut
Varför vill många kommuner inte förbättra habiliteringsersättningen - inte ens om staten står för alla kostnader? Foto: Linnea Bengtsson.
Vad gjorde din kommun med gratispengarna till hab-ersättning?
Deltagare på daglig verksamhet missar tiotals miljoner kronor i år (trots att staten bjuder)
Staten delade ut 100-tals miljoner till kommunerna under 2018 - för att de skulle höja habiliteringsersättning. Nu visar det sig att flera kommuner struntat i höjningen
De ger bort pengarna som skulle gått till höjd hab-ersättning
”Jag blir förbannad helt enkelt. Det är våra pengar, så då ska de inte tillbaka till staten”

 

ANNONSER
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
ANNONSER
 • Annons för Fremia
 • Annons för JAG
 • Annons för Tidvis
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för HD Motion
 • Annons för Primass
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för STIL
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Särnmark
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Etac R82 Caribou tippbräda

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *