Reportage

”Vår yrkesidentit har alltid varit viktig”
– Vilmas föräldrar


Denna artikel handlar om


Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
Det har varit svårt att kombinera arbetet med det ”berg- och dalbaneliv” som livet med Vilma innebär

Lotta Frecon och dottern Vilma. Foto: Linnea Bengtsson

Lotta kombinerar idag sina erfarenheter som lärare och mamma till Vilma genom att anordna workshops om livet som funkisfamilj.
Foto: Linnea Bengtsson

 

Lotta Frecon, mamma till Vilma, 12 år:

Vår äldsta dotter Vilma har ett syndrom som heter SLO vilket medfört flerfunktionsnedsättning och stora medicinska behov.

När Vilma föddes jobbade jag som lärare på en gymnasieskola i Stockholm, som jag varit med att bygga upp sen starten. Det första året var oerhört tufft, vår dotter fick inte i sig näring och behövde ständig tillsyn och övervakning, och jag började sova dåligt.

Funkisföräldrar & karriär = sant?

Hur kombinerar man yrkesliv med att vara förälder till barn med omfattande behov? Är det ens möjligt? Här är vittnesmål från föräldrar om hur de pusslar för att få ihop det. Artikeln publicerades första gången i Föräldrakraft nr 3, 2019
Fler artiklar om Funkisföräldrar och karriär.

Under föräldraledigheten gick jag till min chef och visade en mindmap över de kontakter jag dagligen koordinerade kring min dotter. Han förstod att jag redan hade ett heltidsjobb men vi kom överens om att jag skulle komma tillbaka och jobba 40 procent i samband med att min dotter började på en förskole- och habiliteringsverksamhet några dagar i veckan. Han ordnade en specialdesignad lärartjänst utan direkt elevansvar.

Fungerande assistans

När min dotter var tre år föddes hennes lillasyster. Det gav ny energi samtidigt som vi hade lyckats få en hyfsat fungerande assistans och saker hade blivit lite mer stabila kring vår dotters hälsa.

Efter föräldraledigheten med lillasyster tog jag tjänstledigt från gymnasieskolan. Jag sökte och fick ett drömjobb, en helt ny tjänst som jag skulle forma helt själv. Den enda haken var att det var en heltidstjänst, men jag tänkte att jag skulle kunna gå ned i tid så småningom. Det blev ohållbart. Ganska snart började jag sova ännu sämre än tidigare och dessutom kom en rad andra utmattningssymtom.

Sjukskriven för utmattning

Jag gick till vårdcentralen för att förnya ett recept, mot migrän tror jag det var, och läkaren ville genast sjukskriva mig. Jag sa nej, men nästa gång vi träffades blev jag sjukskriven för utmattning. Under sjukskrivningen genomgick jag behandling i stresshantering och sorgbearbetning.

Lotta Frecon. Vilma. Foto: Linnea Bengtsson

Efter ett drygt halvår gick jag tillbaka till min gamla arbetsplats på gymnasieskolan för att börja arbetsträna. Att jobba som lärare med det yttersta ansvar för elevers undervisning och betyg kändes svårt att kombinera med det ”berg- och dalbaneliv” som livet med Vilma innebär.

Idag arbetar jag på skolan 50 procent med skolövergripande frågor. Vid sidan om har jag också börjat hålla workshops om livet som funkisfamilj.

Insåg vad som gjorde mig sjuk

I efterhand kan jag se vad som gjorde mig sjuk. Min yrkes­identitet har alltid varit viktig, min prestation har varit starkt kopplad till min självkänsla. När livet med min dotter gick från att överleva till att bli lite lugnare, ville jag för mycket och körde på alldeles för hårt.

Jag har fått tänka om helt, acceptera att vårt liv är som det är och att varken jag eller min man kan jobba heltid. Jag trivs med att jobba 50 procent men när Vilma eller assistenterna blir sjuka, eller något annat händer blir det ändå för mycket.

Jag har lite sent i livet kommit på att prestation på jobbet kanske inte är det viktigaste, och att oavsett vad jag gör är jag ju ganska härlig som jag är.

 

ANNONSER
 • Annons för Mo Gård
 • Annons för Valjevikens folkhögskola
 • Annons för Humanas föreläsningar om LSS
ANNONSER
 • Annons för Primass
 • Annons för Fremia
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Etac R82 Caribou tippbräda
 • Annons för STIL
 • Annons för Tidvis
 • Annons för JAG
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Särnmark
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för HD Motion
 • Annons för Made for Movement
 • Annons för Mini Crosser X
Innehåll från NKA
Att vara anhörig

NYTT: Enkät om att vara anhörig under covid-19
Nya webbinarier om anhörigfrågor
Leva Livet – medan det pågår
Föräldrastöd: från kaos till struktur
Fler tips på NKA:s egen temasida
   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *