Vardagen på universitetet – bättre anpassad än resorna med tåg
Det varierar, summerar Carl Boström sina upplevelser av hur det fungerar att åka tåg för den som är rullstolsburen. Biljettbokning och av- och påstigning är stötestenarna, tycker Carl som upplever en bättre anpassad vardag på universitet.
20-årige Carl bor i Uppsala. Han är cp-skadad, kan gå kortare sträckor själv men har alltid varit beroende av rullstol för längre förflyttningar.
Till vardags pluggar han på Uppsala universitet, andra året på civilingenjörsprogrammet med inriktning på informationsteknologi.
Där är hans funktionsnedsättning inget svårare hinder:
– Nej, det har fungerat bra, det är inga större bekymmer med tillgängligheten, säger Carl.
När han åker tåg, några gånger per år, så kan det variera lite hur bra det funkar. De flesta gångerna handlar det om att åka med pendeln till Stockholm. Då är det ganska enkelt:
– Ja, det tåget är ju i nivå, så det är bara att rulla på.
När det handlar om andra tåg så kan det kännas lite svajigt redan när det handlar om att köpa biljett. Carl menar att det verkar som om de man får tala med ofta inte har så bra koll:
– En gång var det en som frågade vad jag väger, det tycker jag var en konstig fråga!
Med SJ-tåg har Carl på senare år bland annat åkt till Göteborg och till Borlänge. Då behöver han ha lite mer hjälp än på pendeln, men det är olika hur det fungerar. Han menar att det verkar som om kommunikationen inte alltid är så bra:
– Ja, det händer att konduktören inte vet att jag ska med, trots att jag har bokat rullstolsplats i god tid. Och en gång hade jag fått hjälp att komma ombord, och när jag satt på tåget var det en annan som ringde och undrade var jag fanns, för han hade också fått veta att han skulle hjälpa mig ombord.
Även om det kan vara krångligt att boka och att komma ombord så blir tågresan ändå oftast positiv, för Carl tycker oftast att personalen ombord är mycket trevliga och försöker göra det bästa möjliga av situationen. Han brukar ha en assistent med sig när han åker, och i regel brukar det också ordna sig så att han och assistenten kan sitta intill varandra.