Varför är det så svårt att få stöd när funktionsnedsättningen är dold?
![](https://hejaolika.se/wp-content/uploads/2021/10/cecilia_brusewitz_attention700.jpg)
Varför är det så svårt att få stöd när funktionsnedsättningen är dold? Det är en av de frågor som är aktuella på Anhörigriksdagen i Varberg 5-6 maj 2015.
Årets upplaga av ”riksdagen” rymmer många spännande föreläsningar. Hela programmet är ännu inte klart men här tipsar vi om några inslag som är spikade.
Vad är det unika med att ha ett barn med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Varför bränner så många föräldrar ut sig? Varför är det så svårt att få stöd från när funktionsnedsättningen är dold?
Det här är frågor som Riksförbundet Attention jobbar med inom projektet Egen styrka och studiecirklar för denna hårt arbetande grupp föräldrar som sällan någon uppmärksammar.
Enligt Attention är dessa föräldrar en grupp som ofta strider och kämpar för sina barns plats i ett samhälle som sällan förstår vidden av funktionsnedsättningarna och hur de påverkar hela familjen. Medverkar gör Kerstin Alm, Cecilia Brusewitz och Jenny Kindgren, alla från Riksförbundet Attention.
Om hur det är att förlora sin mamma vid 1,5 års ålder föreläser Patricia Janus, under rubriken ”Och vem såg det lilla barnet?”.
Hur går det med projektet ”Arbetsgivare för anhöriga” och andra satsningar hos Nka, Nationellt kompetenscentrum anhöriga? Lennart Magnusson och Elizabeth Hansson berättar.
Om att vara förälder till en vuxen son eller dotter med funktionsnedsättning föreläser Maria Blad och Katarina Harström från Bräcke diakoni. De berättar också om studiecirkeln ”När jag inte längre är med – förberedelser och funderingar inför framtiden” som är framtagen tillsammans med Vuxenskolan.
”Alla kan surfa” är titeln på en föreläsning med tips om hur man använder smarta telefoner och surfplattor till både nytta och nöje.
Ann-Christine Bard-Sandström, Studieförbundet vuxenskolan och Catharina Montgomory, arbetsterapeut, berättar om ett nytt studiematerial för personer som behöver hjälp med att komma igång.
Även regeringen och socialdepartementet är representerat på Anhörigriksdagen. På talarlistan finns Pernilla Baralt som är statssekreterare hos Åsa Regnér, barn- och äldreminister.
Anhörigriksdagen anordnas av Anhörigas Riksförbund.