Världens största tävling ska locka fler till vintersporter
Den 2-8 februari arrangerar Svenska handikappidrottsförbundet, SHIF, tillsammans med Sollefteå kommun och lokala föreningar Paralympic Winter World Cup i Sollefteå. Tävlingarna är Svenska handikappidrottsförbundets största satsning. Förhoppningarna är att elitidrottare ska få ytterligare en riktigt stor tävling att se fram emot samt att rekryteringen av vinteridrottare ska ta fart.
– Först och främst är det här ett tävlingstillfälle för eliten. För oss innebär det även en möjlighet att erbjuda medier ett bra tillfälle att på nära håll kunna rapportera om våra idrotter och våra utövare. För förbundet är det bra att kunna visa att vi har något på hemmaplan. Att vi har en sådan här jättetävling är betydelsefullt för vår elit, bredden och för den mediala uppmärksamheten, säger Stig Carlsson, generalsekreterare på SHIF.
Elisabeth Byström, projektansvarig för Paralympic Winter World Cup, minns upprinnelsen till tävlingen.
– 2006 marknadsfördes tävlingen Sollefteå Wintergames i samband med Paralympics i Turin. Jag fick frågan om Sollefteå ville vara arrangör av Paralympic Winter World Cup. Eftersom detta är ett jättestort evenemang som arrangeras till största delen genom ideella krafter, tog vi frågan med oss hem och diskuterade med kommunen och föreningarna innan vi bestämde oss, säger hon.
Alla var positiva och i november 2007 skrevs kontraktet under av Svenska handikappidrottsförbundet och Internationella Paralympiska kommittén för arrangemangen 2009 och 2011. Det blir den största vinteridrottstävlingen i världen med samtliga de fem paralympiska vinteridrotterna på programmet.
Men redan 1995 startade den tävling som går under namnet Sollefteå Winter Games. I vintras satte den ett nytt deltagarrekord med cirka 500 idrottare, en siffra som kan komma att överträffas nu när Winter Games nu samordnas med Paralympic Winter World Cup.
Och som en effekt av det stora intresset hoppas Elisabeth Byström att fler ska börja idrotta.
– Vi behöver rekrytera aktiva, och en förhoppning finns att tävlingarna ska gynna rekryteringen, säger Elisabeth Byström som anställdes i september 2007 i syfte att organisera spelen.
– På vintersidan behöver vi fler aktiva på landslagsnivå. Vi har lag i curling och kälkhockey, men det är alltid bra med konkurrens, säger hon.
Sollefteå kommun är ett fantastiskt stöd för förbundet och tävlingen, påpekar Elisabeth Byström.
– Kommunen betyder oerhört mycket. Det är dess anläggningar vi använder, det är kommunen som har köpt in en transparent sarg, installerat en hiss i ishallen och i dalstationen till den alpina anläggningen. Det pågår saker hela tiden. Kommunen bygger nu nya vallabodar för 1,5 miljon. Något som är minst lika viktigt är de ideella funktionärerna. Utan dem skulle det inte vara möjligt att genomföra tävlingen, säger hon.
Mindre än tre månader återstår till spelen, och nu handlar det om att på bästa sätt förbereda för de elitidrottare som väntas till Sollefteå.
– Nu gäller det att få in och göra klart alla anmälningar, att organisera boende och transporter, flyg inräknat, säger Elisabeth Byström.
Parallellt med arbetet med tävlingen pågår en informationskampanj riktad mot femteklassare. Projektet drivs av Ida Sundin, som också besöker skolorna i sällskap med lokala idrottsutövare som varit med på Paralympics eller VM.
– Ida besöker alla femteklassare i Västernorrland, cirka 9 000 elever kommer att få besök under tre år. Syftet är att våra barn och ungdomar ska se sina idoler och förebilder samt få information om de idrotter som finns. Därtill vill vi motverka att negativa attityder och fördomar, eller att de uppstår, säger Elisabeth Byström.
Har du märkt av några reaktioner? Kan du redan nu säga att besöket på skolorna har börjat resultera i fler aktiva?
– Om intresse uppstår och en elev vill börja med en idrott så går han eller hon vanligtvis till en förening, och det är inget jag kan märka av härifrån, inte än. Men vi kommer att dokumentera allt vad vi gör, men just den biten har vi inte tittat på än, säger Elisabeth Byström.