Veronica utestängd när Dalarna firar hennes utnämning

I morgon (onsdagen 18 juni) är Veronica Hedenmark inbjuden till landshövdingen i Dalarnas län för att fira att regeringen har utsett henne till förebild för företagande. Men Veronicas stol vid middagsbordet kommer att stå tom – hon kan inte komma in i residenset på grund av sitt rörelsehinder.

– Jag har pratat med landshövdingen Maria Nordfalk och hon vill jättegärna att jag kommer. Och det vill jag med. Tröstlöst och absurt, säger Veronica Hedenmark, grundare av företaget VH Assistans.

Veronica Hedenmark är en av de 880 ambassadörer för svenskt företagande som regeringen och näringsminister Maud Olofsson nyligen utsåg. Bara en av de 880 har ett tydligt rörelsehinder. Det är Veronica, som förflyttar sig i en permobil som väger 300 kilo.

Vad händer i morgon – kommer du inte att vara med på festen trots allt?
– Nej jag kommer att stanna hemma, jag har inget val, om inte landshövdingen byter lokal förstås men det tror jag inte är aktuellt.

Går det inte att lösa på annat sätt?
– Det går inte rent praktiskt för mig att komma in i residensen. Att bli buren som en möbel är inte något alternativ, vare sig från säkerhetssynpunkt eller ur ett medborgarperspektiv. Att välja en lokal där medborgare så tydligt särbehandlas kan knappast vara en förebild för vare sig kvinnligt företagande eller ett civiliserat samhälle, säger Veronica.

Landshövding Maria Nordfalk har erbjudit Veronica hjälp av flyttkarlar att lyftas in. De fyra flyttkarlarna är enligt Maria Nordfalk vana att bära tungt, bland annat har de lyft flyglar. Men tanken att hanteras som en flygel lockar inte Veronica Hedenmark.

Hon tycker att landshövdingeresidenset borde ha gjorts tillgängligt för länge sedan. En trapphiss skulle lösa problemet.
– Det går att beställa och få en hiss på 14 dagar om bara viljan finns. Tekniska lösningar finns. Jag bor själv i ett hus från 1800-talet som har en trapphiss som jag använder varje dag, säger Veronica.

Tycker du att regeringen ska ta landshövdingen i Falun i örat för den här missen?
– Nej, det är inget personligt mot landshövdingen. Men staten måste ta ett helhetsgrepp och se till att alla byggnader blir tillgängliga. Det här är diskriminering. Staten borde gå före och visa att alla ska behandlas lika.

Läs även Veronica Hedenmarks nya blogg på www.veronica.se