Veronicas sju starta eget-tips

Är det en bra idé att göra som Veronica Hedenmark – att starta eget trots svåra funktionsnedsättningar? Svaret är självklart ”ja”. Här ger hon sina bästa råd och tips till dig som vill försöka.

Om man lyckas eller inte har ingenting med en funktionsnedsättning att göra, det handlar mer om att jobba hårt.

– Vem som helst kan starta eget, men du måste vara envis som en åsna. Det finns inte en lösning utan det handlar om personligheter, precis som för personer utan funktionsnedsättning. Man måste ha den ådran, läggningen, känslan.

– De flesta unga som startar eget idag, oavsett funktionsförmåga, ger upp för tidigt. Om du ska starta och driva, då måste du ro, du kan inte lämna över årorna till någon annan. Du måste jobba, säger Veronica Hedenmark.

Frihet under ansvar

En stor fördel med att ha eget företag är att man kan lägga upp sina arbetstider och skapa en frihet.

– Jag kan jobba intensivt när jag mår bra eller inte jobba alls när jag har väldigt ont. Jag behöver inte känna pressen att nu måste jag ringa till chefen igen och säga att ”jag kommer inte”. Det är klart att jag har inbokade möten som jag inte bara kan strunta i. Men det är ändå en större frihet.

– Att ha ett företag är ett brinnande engagemang. Att hitta sin passion, sitt kall i livet. Jag brinner för att skapa och bygga, att få vara med i ett team av människor och skapa något vi tror på.

Fler unga med funktionsnedsättningar borde starta eget, anser Veronica.

– Det finns för många stereotypa bilder av unga med funktionsnedsättningar. Om du ska ha en fritidssysselsättning ska du ägna dig åt idrott, om du ska arbeta ska du jobba med datorer.

Akut brist

Bristen på entreprenörer med funktionsnedsättningar blev väldigt tydlig för några år sedan, när Veronica Hedenmark deltog i ett EU-projekt för att skriva en bok om kvinnor med funktionsnedsättningar.

– Vi skulle leta upp kvinnor med funktionshinder som har vanliga jobb. Men var fanns de? Jag ville träffa polis, läkare etcetera. Jädrar vad vi fick slita för att hitta dem. Vi annonserade, men fick inga svar, och det fick bli genom kontakters kontakters kontakters.

En förklaring till att det finns så få läkare med funktionsnedsättningar är att det är svårt att bli accepterad som läkarelev. Hur har du tänkt att undersöka patienten? är frågor man får om man vill bli läkare. Därför behövdes en bok med goda exempel.

 

1. Saker du (inte) behöver se upp med om du ska starta eget

Du behöver inte se upp med något speciellt bara för att du har en funktionsnedsättning, det har du sett upp med hela livet, säger Veronica Hedenmark.

Det är inte så att du blir medveten om din funktionsnedsättning bara för att du startar företag. Frågor om tillgänglighet bär man med sig hela livet. Däremot kan det vara tufft med bemötande, folk tror kanske inte på en på samma sätt. Men det är tufft för alla att vara unga. Det är därför man inte ska lyssna så mycket på andra, vi kan tappa bort oss själva och vad vi vill göra.

– Om du vinner tre miljoner på Lotto och vill resa till Bahamas, då är det inte så många som klappar dig på axeln och säger”gud vad kul” utan ”vet du vad, svininfluensen är som värst på Bahamas just nu”. Vi är beredda att slå ned på det negativa och har man en funktionsnedsättning måste man vara extra stark. Det är högst mänskligt att börja tvivla på sig själv. Det är viktigt att få stöd, men får man inte det får man köra ändå, säger hon.

 

2. Bestäm dig!

Först måste man bestämma sig själv. Vad vill jag? Vill jag ha ett arbete eller vill jag hellre leva på bidrag?

– Om man går i skolan kan det till en början vara lite skönt att få lite cash på kontot utan att man gör något. Det är en ungdomsmentalitet, säger Veronica.

Men hur lätt är det, när man är 17-19 år, att veta vad man vill göra med sitt liv? Man måste ha en målbild, och känna efter vad man vill.

Om du inte vet vart du ska, kan du förvilla dig i vilken korsning som helst.

Tråkiga vuxna

Det finns många tråkiga vuxna som slår ned på ungdomars drömmar och idéer. Man får aldrig ta ifrån en person sin dröm. Ingen människa har rätt att slå ned en dröm.

– Vuxna måste lyssna på de drivkrafter, intressen och styrkor som unga människor har. Utveckla och coacha personen därifrån, säger Veronica som själv ”extraknäcker” som coach och föreläsare för unga företagsledare.

– Vi ska spruta in självkänsla hos unga människor. Det är det som behövs.

Generellt borde fler unga fundera på att starta eget, menar Veronica, som vill att skolan ska puffa för sådana tankar. Det behövs fler förebilder. Som hon själv, eller som David Lega, för att ta två riktigt framgångsrika exempel. Så framgångsrika att det kan kännas lite långt ifrån den egna situationen, och därför behövs många fler goda exempel.

Men även om förebilder är jättebra måste man hitta på något eget. Man kan inte ”göra copy” på någon annan.

Handböcker i att starta eget finns det gott om, men Veronica tycker att man ska läsa med med kritiska ögon:

– Man ska absolut inte följa en instruktionsbok och försöka göra som alla andra. Om du ska bryta in på en marknad ska du göra något som är unikt, inte det som redan gjorts många gånger. Identifiera vad som är unikt, vad vill kunden ha och varför? Det du har identifierat måste du göra lite bättre, lite vassare, med lite bättre service.

Fastnar i planer

– Vi fastnar för länge i handlingsplaner, stryper oss själva i det stadiet. Det är trial and error som är viktigast. Många talar om undersökningar och analyser. I slutändan har det inte en avgörande betydelse. Du måste brinna för det du vill, lyssna inte så mycket på andra. Sätt på hörselskydden och kör. Vi människor sitter på vår kammare och skissar scenarion, utan att ha en aning. Det är jättebra att ha rätt utrustning för en jordenrunt-segling men det som händer i stormen sker bara där, du kan inte simulera en sådan sitaution.

 

3. Så hittar du folk som varit i samma situation

Ta hjälp av organisationen Företagarna eller andra lokala företagarföreningar, föreslår Veronica Hedenmark.

– Det bästa med dessa föreningar är att man där möter människor som varit i samma situation som en själv. Det är bättre att träffa dem än att gå till ett näringslivscentrum och prata med tjänstemän.

Tjänstemän är bra på att prata om affärsplaner och det är också viktigt, men det är inte så företag skapas. Självklart ska man tänka på sin affärsplan också, men det är ju något man går och tänker på hela tiden och bollar med sig själv. Jättebra att skriva ned, men man får inte fastna där och ge upp.

4. Ta inte för stora risker.

Akta dig för att vara belånad. Vissa ungdomar vill ha flashigaste bilen, snyggaste telefonen, häftigaste kontoret. Det är inte så smart, menar Veronica.

– Man måste jobba sig uppåt och framåt. Jag började med papper, penna och skrivbord. Det är så du måste tänka.

– Du får inga kunder för att du har en snygg bil, det är det enda du kan vara säker på, säger Veronica.

 

5. Använd studietiden

Jag startade mitt assistansföretag under tiden som jag studerade. Det var jättebra att göra så. Om det skulle visa sig att företaget inte fungerade hade jag något att falla tillbaka på, då visste jag att jag hade min utbildning, säger Veronica.

Men lika viktigt kan vara att högskolorna erbjuder bra hjälp för nystartade företag.

Det finns kuvöser, där man kan starta upp företag, hyra kontorsplats billigt och skapa bra kontakter. Man kan få hjälp av handledare och coacher och hitta bra nätverk, och du träffar andra företagare.

– Om du startar hemma i bostaden blir det lätt så att du äter och sover bland alla papper och det är inte kul. Jag hade själv ingen kontorsplats på kuvös men hade glädje av kontakterna på högskolan, säger hon.

Både högskolor och studentkårer är ofta aktiva för att skapa samverkan mellan näringsliv och högskolan, för att få fram fler studenter som blir företagare.

Kommer inte in

Problemet kan vara att man inte kommer in på högskolan eller universitetet, på grund av alltför låga betyg eller streck i vissa ämnen, beroende på en funktionsnedsättning.

– Det måste vara en rättighet att få betyg. Jag skulle själv få streck i slöjd och idrott. Det höll på att slå undan benen för min framtid.

Men det finns lösningar. Om man har läkarintyg och särskilda skäl kan man få utbildningsplats trots att betyg saknas. Även för sökande till gymnasier finns en ”fri kvot” för sökande som har speciella skäl.

Men reglerna varierar.

Det går förstås alldeles utmärkt att starta eget utan högskola.

– Folkhögskolor är också en bra miljö för att starta eget. Folkhög­skolan i Leksand har en bra entre­prenörslinje med riksintagning. Det är en jättebra skola med bra tillgänglighet.

 

6. Hur väljer man rätt affärsidé?

Utgå från dina egna intressen, det är Veronicas första tips för att hitta en affärsidé.

Se dig om i närmiljön; vad det är det som fungerar och inte fungerar?

Det behöver inte vara en produkt som ska tillverkas, utan lika gärna tjänster. Men det handlar förstås alltid om att sälja något.

– Om jag skulle starta nytt företag idag skulle jag kolla mer i andra länder och ta hem något som inte finns i Sverige. Jag skulle absolut använda mig av Internet, som är en fantastisk för försäljningskanal. Jag skulle söka upp någon som startat en webbshop och be den personen berätta. Man kan sälja allt på webben, från pärlor till reservdelar för gamla bilar, säger hon.

– Förr var vi rädda för att nischa oss, nu tror jag det är framtiden att hitta just din lilla, lilla tårtbit som är jättespeciell. Felet vi gör är att vi säger att alla är kunden, men så är det inte. Om man ser på mitt företag är det inte alla funktionshindrade som är kunder, alla funktionshindrade omfattas inte av LSS, alla funkt­ionshindrade vill inte ha våra tjänster och alla ska inte ha dem.

Biblioteken är en bra källa för både kunskap och inspiration.

– Där finns bra inspirationsböcker, som till exempel ”100 affärsidéer”. Gå med i Unga uppfinnarföreningen, Sverige behöver en massa uppfinningar, säger Veronica.

Om man går på gymnasium kan man gå med i ”Ung företagssamhet” och motsvarande organisation finns för studenter på högskola.

Gå med i förening

– Det är bra att gå med i en förening som har det specifika området. Om jag vill sälja hundsaker ska jag gå med i brukshundsklubben. Jag måste hitta min kultur och skaffa mig mycket kunskap om produkter, målgruppen, kunderna. Det jag säljer är alltid kunskap, säger Veronica.
 

 

7. Stöd i form av bidrag, hjälpmedel och assistans

Ta reda på vilka regler för bidrag, hjälpmedel, asssistans och annat stöd som gäller för just dig, i din situation. Reglerna ändras allt som oftast, så informationen blir snabbt inaktuell. Här är Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan viktiga instanser, om än inte alltid så lätt att få raka svar av.

– Jag hade inget av arbetsmarknadsstöd, aktivitetsersättning eller a-kassa när jag startade eget. Fördelen för mig var att jag kopplade företagets start till mina studier, så att jag visste att jag kunde hålla på med det under en fyraårsperiod, säger Veronica Hedenmark.

Ibland kan man få ekonomiskt stöd under sex månader för att komma igång med ett eget företag, men det tycker inte Veronica låter som en särskilt bra lösning.

Stressande

– Om jag hade haft stöd i sex månader skulle jag ha känt mig oerhört stressad. Om man påbörjar under utbildningen däremot behöver man inte få samma press. Sex månader är för kort tid för att starta upp en ny verksamhet, skapa kundunderlag, arbeta med marknadsföring, testa idén och etablera kontaktnät.

– Om man då, efter ett halvår, inte har hittat en finansiering som gör företaget bärkraftigt måste man kanske lägga ned.

Arbetsförmedlingen kan ge stöd till hjälpmedel och anpassningar för den som har en funktionsnedsättning och får en anställning.

– Arbetsförmedlingen har ett avtal med Iris, som åker runt på arbetsplatser och hjälper anställda igång med hjälpmedel, anpassningar och andra förutsättningar för att göra ett bra jobb.

– Jag vet inte om det gäller även om man startar eget. Många saker är förknippade till en anställning, men även den som startar eget kan behöva en lots som kan hjälpa igång. Om jag har rätt programvara, kanske röststyrd, och liknande anpassningar så ökar det mina konkurrensmöjligheter avsevärt och det är både samhällsekonomiskt och viktigt för individen.

Assistans på jobbet

Assistans i form av arbetsbiträde på jobbet är en annan stödform från Arbetsförmedlingen, men även det är det oklart om det är möjligt för en egenföretagare att få.

– Och det handlar endast om 5 000 kronor per månad så det blir inte så många timmar assistans.

Det finns många luckor i stödet till egenföretagare med funktionsnedsättningar, menar Veronica.

– Ingen verkar ha tänkt på detta, alla stöd som finns kretsar kring anställning och lönebidrag, det är det hela!