”Vi är otroligt sårbara om någon av oss insjuknar”

Annie Olofsson är mamma till till Elvira, 6 år, med cp-skada och epilepsi. Vi frågade henne och några andra funkisfamiljer om hur de hanterat covid-19 hittills.

Så här berättar Annie:

Vår dotter Elvira är sex år och har en cp-skada. Vi har inte fått någon info från vården om att vårt barn tillhör en riskgrupp, men vi antog det själva då Elvira har slemproblematik.

Ingen i familjen har haft covid-19, däremot en av Elviras assistenter. Vår assistansanordnare har skickat ut information kring rutiner och assistenterna har stannat hemma vid minsta symptom.

Influensa lika farligt för Elvira

Vi har känt och känner fortsatt oro för att Elvira ska smittas, men det är inte värre än vid annan sjukdom. Influensa är minst lika farligt för vårt barn. Pandemin har egentligen inte ändrat vårt sätt att leva, vi har levt som vanligt men tvättat händerna mer ofta och inte träffat vänner eller främst äldre anhöriga. Våra rutiner har fortsatt som vanligt med skola och föräldraledighet, äldsta sonen har gått i skolan och Elvira på sin förskola.

Jag ringde en gång i mitten av mars till ett upplysningsnummer och frågade om några barn hade dött i Sverige av covid-19 och då fick jag svaret nej, vilket gjorde mig lättad.

Annie och Elvira. Foto: Anna Pella
”Vi känner fortsatt oro för att Elvira ska smittas, men det är inte värre än vid annan sjukdom. Influensa är minst lika farligt för vårt barn”

Om vi föräldrar blir sjuka

Ett stort orosmoment är vad som skulle hända om någon av oss föräldrar eller båda blev sjuka i covid-19? Den här frågan har vi ställt oss men inte listat ut lösningen på. Vi vet inte hur vi hade löst det. Vi är otroligt sårbara om någon av oss insjuknar, en av oss klarar inte att ta hand om Elvira och hennes syskon ensam.

Jag känner en oro för att en ny våg ska komma under hösten. Yngsta sonen ska skolas in på förskola och barnen kommer skickas hem för minsta lilla snuva så jag är beredd på en hel del vab.

Värna om riskgrupper

Min tanke med allt ont som sker, som denna pandemi, är att det också kommer att leda till något gott. Min förhoppning med pandemin är att vi människor börjar tänka mer på andra än oss själva, att vi värnar om våra äldre och de som tillhör en riskgrupp istället för att sätta våra egna behov först.

Jag önskar att folk även efter pandemin fortsätter tvätta händerna, hålla avstånd och stannar hemma vid minsta symtom.

Berättat av Annie Olofsson, mamma till Elvira, 6 år, med cp-skada och epilepsi

 

Så förhåller vi oss till pandemin

Ovisshet och oro. Otydlighet kring riskgrupper. Svårt att få tag på skyddsutrustning. Personliga assistenter som täckt upp för varandra och anhöriga som hoppat in och jobbat som assistenter mer än vanligt. HejaOlika frågade funkisfamiljer om hur de hanterat covid-19 hittills. De närmaste dagarna publicerar vi deras berättelser.

 

Fler artiklar om funkisfamiljer och covid-19

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *