Vi med assistans och LSS-insatser, är vi bortglömda igen?

DEBATTARTIKEL. För några veckor sedan kom nya rekommendationer för vaccinering mot covid-19. Boende på SÄBO, personer med hemtjänst beslutad av kommun, personer med hemsjukvård och alla som är 65 år och äldre ska få en tredje dos vaccin. Vi, personer med personlig assistans och andra LSS-insatser, ställde oss genast frågan: ”Är vi bortglömda igen?”.
Prioriteras bara om vi bråkar
Det har nämligen varit det genomgripande temat i denna pandemi, oavsett om det handlat om skyddsutrustning, provtagning eller vaccination. Vi har aldrig funnits med i de prioriterade grupperna. Först när vi bråkat har vi kommit med på nåder. Det börjar bli tröttsamt, men vi kör väl en omgång till!
Vi hade kunnat köpa Folkhälsomyndighetens rekommendation om den hade varit logisk. Men det är den inte. Hemtjänst (och hemsjukvård) beviljas nämligen även många yngre personer med funktionsnedsättning. Dessa unga personer kommer alltså att få en tredje dos nu. Är du i samma ålder, men råkar ha personlig assistans, får du inte få en tredje dos. Logiskt? Inte ett dugg!
Överdödlighet inom LSS-grupper
Om tanken var att skydda de som är ”sköra och svaga” faller också idén. För att få personlig assistans idag krävs nämligen ganska stora medicinska behov. Vi kan alltså knappast beskyllas för att ha någon topphälsa, snarare tvärtom. En vanlig förkylning kan för många av oss ha ödesdigra konsekvenser. Överdödligheten vid smitta finns även konstaterade hos flertalet grupper inom LSS (exempelvis hos personer med Downs syndrom). Är det lättja som gör att vi ska vänta på skydd?
LÄS ÄVEN: Kräver besked om vaccin: Varför prioriteras inte vuxna med Downs syndrom?
Om tanken var att ge en tredje dos till dem som vaccinerats först, eftersom skyddet minskar med tiden, så faller också logiken. Trots att vi fick bråka för vår prioritering senast var vi ändå bland de första som blev vaccinerade. I vart fall i vissa delar av landet. Vårt skydd börjar alltså också avta. Det rimliga hade väl varit att ge en tredje dos utifrån när folk faktiskt tog sin andra dos?
Kommuner vill rädda fler liv
Precis då som nu ifrågasätts logiken även av andra aktörer. Stockholms stad har till exempel upprepat lyft att de anser att omsorgspersonal för äldre och LSS bör jämställas i fråga om vaccineringen. Varför Folkhälsomyndigheten sätter käppar i hjulet för kommuner som vill kunna rädda fler liv framgår inte av myndighetens presskonferenser.
Är 100 000 personer ”ett enskilt fall”?
Man kan alltså fråga sig vad Folkhälsomyndigheten egentligen bygger sina rekommendationer på. Ja, vi har ställt frågan till dem. De svarade bara att de inte kunde uttala sig om ett enskilt fall. Hur närmare 100 000 personer kan bli ett enskilt fall är dock högst oklart.
Allt detta samtidigt som Sverige har mer vaccin än vad vi kan göra av med.
Annika Taesler
vice ordförande, STIL
Jessica Smaaland
politisk sekreterare, STIL
Björn Häll Kellerman
funktionsrättsaktivist
Johanna Andersson
vice ordförande, Neuroförbundet
Anna Quarnström
ordförande, Funktionsrätt Stockholm Stad