Vi politiker bedöms utifrån vad vi levererar – inte vad vi lovar i en valrörelse | HejaOlika

Vi politiker bedöms utifrån vad vi levererar – inte vad vi lovar i en valrörelse

David Lega. Foto: Linnea Bengtsson

David Lega. Foto: Linnea Bengtsson.

David Lega: Vedervärdig behandling av funktionsnedsatta medborgare måste få kännbara konsekvenser

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

DEBATTARTIKEL. Jag kommer aldrig att bidra till att lägga svensk funktionsrättspolitik i händer på politiker som fortfarande tycker att institutioner är ett bra sätt att slutförvara personer med funktionsnedsättning, skriver David Lega i en slutreplik till Bengt Eliasson.

Tack för din artikel Bengt Eliasson, men tyvärr lämnar den mycket att önska, både i tydlighet och sanningshalt.

Det är naturligtvis viktigt att vi är tydliga med vi vill åstadkomma med funktionsrättspolitiken. Men det är också viktigt att se vad vi faktiskt uträttar. Det är det som bygger förtroende. Tyvärr, för Liberalerna, är det nog inte så många som fortfarande har förtroende för er funktionsrättspolitik.

På 80- och 90-talen talade, kämpade och utförde folkpartister stora reformer för personer med funktionsnedsättning. Inte minst under Bengt Westerbergs ledning när ni, tillsammans med de andra borgerliga partierna, drev igenom LSS-lagstiftningen, den största frihetsreformen för funktionsnedsatta i världen.

På den tiden var det lätt att vara stolt över er politik. Idag blir jag bekymrad när ni, tillsammans med Socialdemokraterna, offrar alla de medmänniskor som fått sin assistans neddragen genom att begrava allt i en ny utredning.

Idag bedöms vi politiker utifrån vad vi levererar – inte vad vi lovar i en valrörelse. Som tur är.

Under min tid som kommunalråd i Göteborg, till och med i opposition, har vi kristdemokrater sett till att assistanshund fått samma status som ledarhund. Vi har även fått igenom valfrihet inom daglig verksamhet, och sett till att de första stegen har tagits för att inrätta en funktionshinderombudsman. Högst relevanta reformer som bidrar till att göra funktionsnedsatta personers liv mer aktiva.

Just leverans är något som jag kommer att ha fortsatt fokus på om jag får väljarnas förtroende att representera Sverige i Europaparlamentet.

Du kritiserar min debattartikel där jag framför att behandlingen av människor med funktionsnedsättning som ohyra ska leda till indragna strukturfondsmedel och frysta anslutningsförhandlingar. Det är tråkigt – men dessvärre inte längre förvånande – att du ställer dig frågande till åtgärder som borde vara så självklara.

För att bättre förstå varför enskilda medlems- och kandidatländers vedervärdiga behandling av sina funktionsnedsatta medborgare måste få kännbara konsekvenser hoppas jag du har möjlighet att träffa organisationer som den samlade Independent Living-rörelsen, som tog upp detta med mig så sent som för två veckor sedan.

För att vara tydlig: jag kommer aldrig att bidra till att lägga vår svenska funktionsrättspolitik i händer på politiker (till exempel politiker i Rumänien) som fortfarande tycker att institutioner är ett bra sätt att slutförvara personer med funktionsnedsättning. Det är minst sagt skrämmande att du tycker det: att din EU-vision går före all rim och reson.

David Lega (KD)
Toppkandidat till Europaparlamentet

 

Publicerad:
2019-05-17

Av: David Lega

Nyckelord:
Bengt Eliasson, David Lega, EU, debatt, opinion


ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Etac

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons för Forum FUB
STÄNG ANNONSEN
Skip to content