”Vi vill ta udden av fördomar”

”Odelberg & Siekas kommer ut”. Det är namnet på den stand up-föreställning som har premiär den 7 september i Bollnäs. De två vännerna Jesper Odelberg och Anna Siekas fann varandra för bara ett par månader sedan och tänker nu lägga Sverige framför sina fötter.

Det fanns en period i livet då båda upplevde ett utanförskap. Men nu sitter de framför mig på andra sidan cafébordet, pratar ivrigt och erkänner, högt och ljudligt, att de kan ge vad som helst för att få stå på scenen och att är det någon enda i publiken som de kan påverka åt rätt håll med sin föreställning är det värt allt slit. Strax efteråt utropar de:

– Det här är hett, det här kan bli väldigt stort!

Deras meningar flätar in sig i varandra och när den ena pausar tar den andra vid, spinner vidare åt ett annat håll. Vad var frågan nu igen? Det känns i och för sig inte så viktigt, budskapet om att livet för de båda har vänt är gott nog.

Första gången Anna Siekas – komiker, kostrådgivare och hälsocoach – fick höra talas om Jesper Odelberg var när en kollega beskrev honom som ”en rolig kille i rullstol”.

– Jag trodde att Jesper bara drog rullstolsskämt men när vi fick en chans att prata med varandra en kväll på Gasta för några månader sedan, då Jesper var headline och även jag stod på scenen, klickade vi på en gång. Då blev jag arg över att folk satte ett epitet på honom som inte stämde. Jesper är en brilliant komiker! Och hade han inte varit rolig hade han ju aldrig fått vara med i Släng dig i brunnen eller SUCK.

– Jag fick en nytändning, säger Jesper, och det visade sig att vi hade mycket gemensamt. Bland annat vet vi båda hur det är att känna sig annorlunda. Jag har min cp-skada och möter ofta fördomar. Sedan har vi båda erfarenhet av våld och misshandel i nära relationer.

Han tycker att Anna Siekas är en av de allra bästa yngre komiker han sett.

Vi sitter i replokalen, mitt i centrala Gävle. Byggnaden har tidigare använts som lokstall men nu finns här ett café och en teaterscen. Den lite ruffiga interiören med dunkel belysning ger ett övergivet intryck. Men inte länge till. Snart kör de sin föreställning i salen bredvid. Och då kommer det att myllra av liv. Efter premiären i Bollnäs. Som för övrigt är Anna Siekas hemstad.

Foto på Jesper och Anna.

– Jag har växt upp med en pappa som var missbrukare, och jag har barn med en muslim. Det är jätteroligt att spinna på och se folk tappa hakan över. Mitt neonrosa hår väcker förstås en del uppmärksamhet det med.

I samma ögonblick vänder hon sig om och ropar till tjejen bakom cafédisken (som är Anna Siekas hårfrisör) att ”du förresten, mina nya extensions sitter bra och håller färgen”. Hon är lika snabbt tillbaka i vårt samtal och påpekar hur viktigt det är att ta plats som tjej, både på och utanför scenen. Stå upp har hon sysslat med i tre år.

– Jag vill med mina uppträdanden vara ett språkrör för tjejer, att till exempel säga att man som tjej är kåt, det anses fortfarande som något fult.

Jesper Odelberg drar en parallell till sitt eget liv.
– Vi med en funktionsnedsättning får inte heller vara kåta.

Anna Siekas skakar på huvudet och fortsätter:
– Allt det preventiva ansvaret läggs på kvinnan, i broschyrer på BVC står det exempelvis inget om mannens ansvar, det är sjukt. Sedan har jag alltid haft med mig min son på olika jobb plus en barnvakt, och då har jag fått pådyvlat mig av andra att jag minsann borde ta hand om mitt barn själv. Hade jag däremot varit man hade ingen lyft på ögonbrynen. Och om en kvinnlig komiker gör en dålig föreställning säger man ”hon är körd” medan en man ”har potential”.

Regissören heter Kajsa Hedström.
– Hon är både regissör och pedagog och föreläser om genus. Vi har hittat ett bra samarbete och utan henne hade vi aldrig fått ihop det, säger Jesper Odelberg.
Och fortsätter:
– Stand up är inte bara att berätta ett skämt på scen, man måste ha en relation eller anknytning till frågan för att det ska funka. I föreställningen skojar vi om min och Annas relation. Andemeningen är att ta udden av fördomar. Det finns ingen komiker i hela Sverige som kommit mig så nära som Anna, förutom möjligen Darelid.

Jag hör istället, ”Ranelid”.
Tänker, ”Eee, Ranelid… vad”?
Säger, ”Förlåt vad sa du?”
– Darelid, Thomas Darelid, han är musiker och vi har gjort föreställningen ”Lindansaren från komik till musik” som bygger på mina reflektioner över livet, tillsammans med sång och musik.

Med Jespers rutin och Annas entusiasm kan saker och ting krocka ibland.
– Ibland när vi får VIP-inbjudningar blir ju inte Jesper lika exalterad som jag, även om han ofta känner för att gå.

– Vi är i olika skeden bara, det är inget problem, tillägger Jesper.

Foto på Jesper och Anna.

Det var under sent 90-tal som han fick sitt stora genombrott och åkte land och rike runt med 70 föreställningar per år. Han sitter i rullstolen och berättar. Dagsljuset letar sig in genom det spröjsade, halvmåneformade fönstret bredvid oss. Det når inte riktigt fram till vårt bord. Men det behövs inte. I skenet av Jespers framgångssaga skingras ändå skuggorna.

– Vi, det vill säga Lasse Lindroth (som Ali Hussein) och jag, kom med något helt nytt. En blatte som skämtar om rasism och en cp som skämtar om funktionshinder. Det hade ingen gjort förut. Förebilderna var – och är fortfarande – Lenny Bruce och Claes Malmberg.
Trots detta vill Jesper Odelberg inte påstå att han är känd. Offentlig, ja. Men inte känd.
– Med offentlighet kommer också ansvar, jag kan inte lägga ut vad som helst på facebook och måste tänka på vad jag säger i media.

Han har slutat jämföra sig med andra.
– Tiden på olika institutioner under uppväxten var otroligt nedbrytande och jag har i hela mitt liv försökt passa in. Men det enda man behöver passa in i är i sig själv.

Numera skrattar han högt åt sina egna skämt och skiter i vad andra tycker. Även om det kan vara jobbigt när någon i publiken ser ointresserad ut.

– Det är till och med värre än tystnad. En föreställning som går bra, å andra sidan, boostar mig som person. Humor är ett fantastiskt vapen och det är en konst att bygga ett skämt. Det är få förunnat att ha ett sådant här jobb.

Sångare, föreläsare, komiker och estradör. Helt självlärd. Lågmäld. Vad är då hemligheten bakom framgången?

– Envishet och åter envishet. I´ve been to hell and back.

Det blir tyst. Anna Siekas tar upp tråden.
– Alla säger att du har gjort det största, för mig är du den största. Första gången vi snackade om att göra den här showen sa jag att ”du måste lova att du inte gör detta för att vara snäll”. Det är något jag fortfarande kan oroa mig över.
Jesper Odelberg intygar att han jobbar med Anna Siekas för att hon är bra och inget annat.

– Jag har aldrig sett en komiker förbereda sig så noga som Anna. Hon har ett jävla stort hjärta, är ödmjuk och levererar skämt som får folk att sätta i halsen. Att vara ståuppare är ett ensamt jobb, därför är det så roligt att få jobba med en annan komiker och det spelar ingen roll om vi har olika lång erfarenhet.

De har följt mig till tågstationen och står invid perrongen nu, det är en varm sensommardag men de ska strax in igen och fortsätta repa. I december är de utvalda till att delta i ett mångfaldsprojekt. Mellan turnerandet. Med andra ord: allt går som på räls.